Címlap Baranya Egykoron forr...

Egykoron forrásvízzel látta el Pécset a szebb napokat is látott Petrezselymes-kút

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan másik nevén, Vöröskő-kút néven ismerik a Hunyadi út és Aradi vértanúk keresztezésében található, szebb napokat is látott kutat. A törökök uralma alatt is forrásvizek agyagcsövön való átvezetésével oldották meg a belvárosi fürdök, iskolák és kolostorok vízellátását - a Tettye-forrás vizét használták. Azonban ez csupán a város vízigényének a háromnegyedét fedte le, így újabb forrásokat kellett "bevezetni" a városba. Így jött képbe Petrezselyem- és a Kaposvári-forrás. A cikk elkészültében a Régi Pécs Blog segített.

Már az 1800-as években is kút állt a sarkon

Petrezselymes-kút / 1960 / Régi Pécs Blog

Egykoron a város északi kapuja előtt állt, és előtte egy korábbi kúton keresztül csordogált a Kaposvári utca forrásvize le a városba. Az első kút pontos létrejöttét nem tudni, de egy 1686-os térképen (Josef Haűy) már jelölve van. Idővel a régi kutat elbontották, majd 1902-ben vörös homokkőből új díszkutat faragtak. Mai napig a kút megtalálható az Aradi vértanúk és a Hunyadi út sarkán és Mecseki Források Jegyzéke szerint a város vezetékes ivóvize csordogál benne.

De nem ez az egyetlen Petrezselymes-kút!

Az Aradi vértanúk nyugati végében található a másik kút, mely nagyon fontos szerepet töltött be a középkori fellegvár életében is. A Püspökvárat, a Püspökséget és a kúttal szemben lévő Újfürdőt is ez a kút látta el vízzel. Sőt, még a törökök legyőzésében is fontos szerepet kapott a kút!

Petrezselyem-díszkút / 1987 / Régi Pécs Blog

Több szerző véleménye szerint az 1686. évi ostrom idején ennek a vezetéknek a betömése-, vagy felrobbantása után adták fel a törökök a belső várat.” – olvasható a Régi Pécs Blog oldalán.

Jól látszik, hogy mennyire fontos szerepet töltöttek be ezek a kutak

Lukrits Ignác 1872-es térkép részletén remekül megfigyelhető az is, ahogy a Tettye-forrás rácsatlakozik a belvárosi vízvezetékekre.

Lukrits Ignác 1872-s felmérése alapján készült térkép (másolta Fetter Antal – 1975) / Régi Pécs Blog

forrás és fotók: Régi Pécs Blog*