Címlap Baranya EZ ÁM A FOTÓ!...

EZ ÁM A FOTÓ! A National Geographic a hónap képének választotta a Máré-várról készült felvételt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A National Geographic a hónap képének választotta a Máré-várnál készített légi felvételt – adta hírül a fotót készítő pécsi cég, a Pazirik Kft. Mi pedig amellett, hogy gratuláltunk a csodás felvételhez, meg is kerestük őket, hogy pár részletet megtudjunk a fotózás körülményeiről.

Hosszú évek munkája érett be ezzel a fotóval

– A vár fenntartójával több mint 15 éve van baráti együttműködésünk, folyamatosan készítünk róla fotókat és videofelvételeket. Keressük az adott évszakra, napszakra jellemző, egyedi pillanatokat, amelyek egy-egy új arcát mutatják a várnak. Egy januári reggel – egész éjszakás hóesés után – rögtön tudtuk, hogy indulni kell. Összepakoltunk, gyorsan feltöltöttük az akkumulátorokat és siettünk a helyszínre. Pont időben érkeztünk, mert előtte még zárt volt a felhőzet, mire kiértünk, addigra kezdett el foltokban felszakadozni. Ez adta azt a egyedi fényjátékot – tudtuk meg a fotót készítő alkotóktól, Gál Tamás Zoltántól és Katona Bálinttól.

Ritka pillanat és különleges élmény volt, talán élőben volt a legszebb, de a fotók is át tudták adni ezt a jelenséget.

– A vár szívügyünk és kiváló fotós téma is, jó adottságai vannak. Gyönyörű és változatos a táj és gazdag élővilág veszi körül. Nem véletlenül szoktuk a várat és környezetét a Mecsek ezerarcú ékkövének hívni. Rengeteg témát tartogat még, kiváló asztrofotós helyszín is. Egy planetáriumi filmhez is felhasználtuk már forgatási helyszínként. Vannak még további fotós és videós ötleteink, mindig várjuk a megfelelő pillanatokat. Évek óta dolgozunk egy a vár történetét bemutató ismeretterjesztő filmen. Talán egyszer az is elkészül – közölték.

És hogyan jutott el a fotó a National Geographic magazin szerkesztőségéig?

– Már a helyszínen láttuk, hogy ezek különleges fotók, erre erősített rá a feldolgozása is. Látva az elkészült képeket egyértelmű volt, hogy ezeket el kell küldenünk a National Geographic szerkesztőségének. Régóta kapcsolatban vagyunk a magyarországi kiadóval és Ifj. Vitray Tamás főszerkesztővel. Szerencsénk volt, mert lapzárta előtt pár nappal sikerült elküldenünk a felvételt. Tamás rögtön válaszolt és beválasztották a hónap képének – mondták az alkotók.

Mindez hatalmas megtiszteltetés a pécsi fotósoknak

– Hatalmas megtiszteltetés nekünk, hogy a National Geographic Magyarország lapban megjelenhetett ismét egy felvételünk. Gyerekkorunkban nagy kedvencünk volt az újság, sokat forgattuk, mindig csodálattal néztük a magas minőségű fotókat és olvastuk a cikkeket. Nagy élmény most saját képünket is itt látni – mondják.

Nem ez az első fotójuk a magazinban

– Igen, kétszer voltunk címlapon. 2011-ben a simontornyai várról készített 3D elméleti rekonstrukciós képünkkel (ez egy 3D szoftverben összerakott kép), majd 2017-ben az egri várról készült cikkhez, hagyományőrzőkről készített fotónkkal. Továbbá több íráshoz is adtunk már képeket, illusztrációkat. 2021 augusztusában a Hungarikum Ligetbe készülő planetáriumi filmünk éjszakai forgatása során Mecseknádasdon, a schlossbergi templomromnál sikerült egy tűzgömböt lefotóznunk, ami aztán egy kétoldalas fotó formájában meg is jelent a National Geographicban.