Ezek a pécsi X-akták: máig megoldatlan gyilkosságok!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Félezer gyilkos él ma is háborítatlanul Magyarországon, és évente 20-30 gyilkosság marad felderítetlenül. A legismertebb baranyai gyilkosságokból is szép számmal akad, összeszedtünk néhány rejtélyesebb, máig megoldatlan baranyai ügyet.

Az áldozatok idős asszonyok, egy védtelen taxisnő, egy eladó, egy egyiptomi férfi és egy testvérpár, akik rablás, öregezés, vagy szerelemféltés áldozatai lettek. Gyilkosaik máig szabadlábon vannak.

Brutális kettős gyilkosság a Nagyárpádi úton

Ebben az ügyben még mindig érvényben van a rendőrség egymillió forintos díjkitűzése.

2005 januárjában vérbe fagyva találtak rá két férfi összeszabdalt holttestére egy pécsi ipari telephelyen, akikkel példátlan kegyetlenséggel bántak el a tettesek – különböző vágó- és szúrófegyverekkel gyilkoltak.

A gyilkosságot a telephely tulajdonosa fedezte fel: az őrbódéban a telep éjjeliőre H. Elemér (47) holttestére bukkant, majd a kiérkező rendőrök ugyanott megtalálták meztelenül az áldozat testvérét, H. Jánost (45) is. A testvérpár előző napját rekonstruálva kiderült: H. János aznap egy ismeretlen szőke fiúval ismerkedett meg Budapestről jövet a vonato. Szórakozni indultak, hárman számtalan kocsmát végigjártak, de az nem derült ki, hogy kötöttek ki végül az őrbódéban.

A rejtélyes szőke férfiról mindössze annyit tudni, hogy 180 cm magas, 18-20 év körüli volt akkor, vékony, a metszőfogai között pedig apró rés látszódik. Az ügyben két férfit is elfogtak, de mindegyiknek alibije volt arra az estére. A gyilkosságnak egy szemtanúja volt, a telepet őrző kutya.

A taxisnő rejtélye

Hárman is magukra akarták vállalni Gál Csilla taxisofőr megölését.

Az asszonyt 1995. december 1-jén több késszúrással ölte meg támadója Pécsett, az Abaligeti út, mecsekszentkúti elágazásánál.

A nyomozás nem vezetett eredményre; másfél évtized elteltével egy férfi jelentkezett a rendőrségen azzal, hogy ő a gyilkos. A férfi részletes beismerő vallomást tett, amelyben a gyilkosságot azzal indokolta, hogy egy belső hang súgta neki, bántson, öljön meg valakit.  Azt vallotta: azért adta fel magát, mert csatlakozott egy vallási felekezethez, lelkiismeret-furdalás gyötörte, s “le akarta rendezni az ügyet”.

B Róbert 2010-ben levélben kért bocsánatot az áldozat családjától. A bíróság nem talált elég bizonyítékot, ezért felmentette.

Pecsenyés Kati: Tüdőembóliának nézték a kaszabolást

F. Dénesnét 2009 januárjában ölték meg 28 késszúrással meszesi lakásában. Az áldozathoz kihívott háziorvos először tüdőembóliát állapított meg.  A rendőrséget az elhunyt elszállítása után, a patológiai intézetből értesítették, hogy az asszony testén huszonnyolc késszúrást találtak, így kizárt, hogy halálának természetes okai lennének.

F. Dénesnét mindenki csak pecsenyés Kati néninek ismerte. Az idős asszonynak a pécsi vásárban volt sütödéje.

Az ügyben három embert is meggyanúsítottak, akik hosszú ideig előzetesben is voltak. A később megdőlt vádirat szerint az egymással élettársi viszonyban élő, garázsban lakó vádlottak megtudták, hogy az idős asszony jelentős értékű ékszert és készpénzt tart otthon, emiatt gyilkolták meg, és azért jutottak be hozzá, mert ismerték őt. A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla 2012 tavaszán bizonyítottság hiányában mentette fel őket.

Vérfürdő a Jókai utcai non-stopban

A fiatal eladót közel 50 késszúrással mészárolták le a kilencvenes éve elején a pécsi Jókai utca egyik élelmiszer boltjában, amely akkor a város első éjjel-nappalija volt. 

Az már az elején kiderült, hogy nem rablógyilkosság történt, mert a boltból pénz nem tűnt el, csak néhány üveg whisky. A non-stoppos gyilkosság azóta is megoldatlan, az ügyet vizsgáló egyik akkori nyomozó megerősítette értesülésünket, hogy egy lehetséges elkövető felmerült az ügyben, de nem volt ellene bizonyíték.

A palahegyi vasalós gyilkos

Egy 69 éves asszony koponyáját a felismerhetetlenségig összeverték. Az eset 1974-ben történt, október 24-én, a Palahegyi úton. Az elkövető a gyilkosság után felgyújtotta a házat.

A helyszínelő rendőrtiszt így emlékszik: vér és korom a konyhaköveken, a falakon és a mennyezeten. Az idő asszony fejét egy faszéntüzelésű szabóvasalóval zúzták össze, majd a tettes, hogy a nyomokat eltüntesse, felgyújtotta a bútorokat.

Zsákmánya mindössze ezer forint volt és két karikagyűrű.

A helyszínen találtak egy Románc cigaretta csikket és egy mintás női selyemkendőt. A gyilkos besurranó tolvaj volt, tanácsi dolgozónak adva ki magát, idősekhez kopogott be azzal a mesével, hogy megbeszélje velük a nyugdíjemelési tervet. A férfi sok nyugdíjastól lopott, sokan adtak személyleírást róla, de azóta sem jutottak a nyomára.

Török kard végzett az arabbal

A hetvenes évek elején egy átvágott torkú egyiptomi férfi holttestét találták meg az 56-os út mellett, Udvar közelében. A férfit egy több mint félméteres kétszeresen hajlított pengéjű jatagánnal ölték meg, a török kardot a holttest mellett hagyták a gyilkosok. Később derült ki, hogy az elkövetők is egyiptomiak voltak, akik a gyilkosság után az udvari határátkelőn keresztül az akkori Jugoszláviába távoztak. Az elővetőket a nemzetközi körözés ellenére sem találták meg.

Előző sztori

Ingyenesek lesznek a pécsi parkolóházak, és zárt parkolók is éjjel! De miért?

Következő sztori

Keresik Baranya kiemelkedő önkénteseit!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1