Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az autósok fele még mindig nem használ téligumit - derül ki a rendőségi statisztikából. Baranyában a vidékiek járnak élen a téligumi-használatban, a pécsiek többsége nem használja, pedig életet menthet! A fékút 30-40 méterrel is rövidebb megfelelő gumival.

Az sem mindegy, hogy milyen a téligumi. Pécsen ez különösen fontos, hiszen amíg a városban eső esik, addig a mecseki utcák havasak. Óriási különbség van gumi és gumi között, a biztonságos guminak bizony megkérik az árát. Rengeteg gyártó különböző mintázattal gyárt gumikat, ezért hasznosak a gumitesztek. A német autóklub, az ADAC évente értékeli a téligumikat, ebből sok minden kiderül.

A keskeny abroncsok előnyösebbek a havas úton induláskor és kanyarodáskor, minél szélesebb egy gumi, annál kevésbé tapad a jeges, havas latyakos úton. A leggyakoribb gumiméret 215-ös, ebben a kategóriában a legolcsóbb téligumi darabja már húszezer forint környékén beszerezhető, a legdrágább darabja 55-60 ezer forint között van. Jelentős a különbség egy szett árát nézve, azonban az ár a biztonságot is tükrözi.

A gyenge és a jó gumi közötti különbséget jól szemlélteti, hogy azon a ponton, ahol nyolcvanról fékezve a legjobbak már álltak, a gyenge, általában olcsó gumikkal felszerelt autó még negyvennel!!! ment, vagy csúszott.

Még mindig túl kevesen használnak téligumit, pedig sok apróbb baleset is megelőzhető lenne – erről dr. Böröcz Károly rendőr alezredes, a Pécsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője és Szecsődi Zsolt gumis beszélt a Pécs Aktuálnak.

Magyarországon továbbra sem kötelező a téligumi használata, de külföldön már más a helyzet.

A koronavírus miatt jelentősen kevesebben utaznak külföldre, érdemes megnézni, hogy a környező országokban mennyire komolyan veszik a baleset-megelőzést.

Szlovénia

A legfeljebb 3,5 tonna össztömegű járművek téli felszereltsége négy téligumiabroncsból áll, amelyek minimális profilmélysége három milliméter, vagy négy nyári gumiból és hóláncból áll. Ha nem rendelkezik ezzel a felszereléssel, akkor a pénzbírság 40 euró (15 ezer Ft), ha pedig a forgalmat is akadályozza, akkor 500 euró (180 ezer Ft)

Szlovákia

Az előírások szerint csak november 15-től, és csak akkor kell feltenni a téligumiabroncsokat, amikor az utakat egybefüggő hótakaró borítja.

Ausztria

November 1-jétől április 15-ig kötelező a téligumi. Abban az esetben, ha a rendőr elkapja a sofőrt és nincs téligumija, a helyszíni bírság 35 euró (13 ezer Ft)  is lehet. Továbbá ha balesetet is okozunk emiatt, akkor a pénzbüntetés 5000 euróra (1,8 millió Ft) is rúghat

Horvátország

November 15-től április 15-ig kötelező a téli felszerelések használata Horvátországban. Négy nyári gumi hólánccal szintén téli felszerelésnek minősül, ahogy az egész éves gumiabroncsok szintén téli felszerelésnek számítanak. A téli felszereléssel nem rendelkező autó vezetője 1000 Kuna (45 ezer Ft) bírságot fizethet.

Szerbia

November elsejétől április elsejéig kötelező a téligumi használata mind a négy keréken, amennyiben az úttesten hó, jég vagy jegesedés van, a hólánc is kötelező. A nem megfelelő gumi miatt kiszabható bírság összege 18 ezertől 60 ezer forintnyi dinárig terjed.

Csehország

Nov. 1. és márc. 31. között jeges, havas és csúszós utakon, továbbá ha 4 °C fok alatti a hőmérséklet, kötelező a téli felszerelés használata. Egy autót és egy hópihét mutató táblával jelzett utakon akkor is kötelező a téli felszerelés használata a fenti időszakban, ha nincs hó és jég.

Lengyelország

Téligumi használata javasolt télen, de nem kötelező. Csak akkor használható hólánc, ha elegendő hó borítja az utakat.

Románia

 Nov. 1-jétõl szabályváltozás: jeges, havas úton kötelező a téligumi használata mind a négy keréken.