Címlap Baranya Ezért szereti...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemrég jelent meg a Szallas.hu turisztikai oldal összesítése az év végi szállásfoglalásokkal kapcsolatban. A portál adatai szerint Pécs az előkelő negyedik helyen áll a legkedveltebb decemberi úti célok listáján. Máltesics Norbert, a pécsi Tourinform Iroda vezetője szerint nagyon erős őszi szezont zártak, s a látogatók körében egyre népszerűbbek például a többgenerációs utazások, de erős vonzerőt képviselnek a bor- és gasztronómiai programok is. Érdekesség, hogy a Pécsre látogató turisták 30 százaléka külföldről érkezik.

Idén szeptemberben 20 százalékkal, míg októberben 32 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest a pécsi Tourinform Irodát érintő megkeresések száma. Négyéves (2020–2023) összehasonlításban a legerősebb őszi szezont zárta az Iroda, bár a 2019-es rekordévet még nem érte el.

– Szezonalitást tekintve a legtöbb vendég a nyári időszakban – júliusban és augusztusban – érkezik hozzánk, ez a szabadságolások és az iskolai szünet időszaka. Az egyre népszerűbb Kajla-programnak köszönhetően a nyári időszakban és az iskolai szünetekben sok család látogatott el Pécsre, ahol a gyerekek begyűjthették a Kajla-pecséteket. A pecséteket egy Kajla-útlevélbe kell gyűjteni, amely a szünidőben további kedvezményeket biztosít az útlevél tulajdonosának és a gyerekek kísérőinek. Kajla-útlevelet az általános iskola alsó tagozatba járó diákok kapnak, de idei évtől egy új ovis Kajla-útlevél is megjelent. Az útlevelek és a programmal kapcsolatos tájékoztató kiadványok a Tourinform Irodákban szerezhetők be – fogalmazott megkeresésünkre az irodavezető.

A Pécsre érkezők között egyre népszerűbbek a többgenerációs utazások, amelyeken a szülő, nagyszülő és gyerekek kirándulnak; nekik többféle tematikájú programot kínálnak. A többgenerációs utazás kitűnő helyszíne a Zsolnay Kulturális Negyed ahol minden korosztály megtalálja a neki kedvező programot.

Máltesics Norbert szerint a Covid utáni időszakban felértékelődött a természet szeretete, az aktív kikapcsolódás. Fiatalok és idősek is felkeresik a Mecsek és a Villányi-hegység lankáit, nekik gyalogos és kerékpáros túraprogramokat ajánlanak. A bor-és gasztronómia hagyományosan erős a régióban, s benne Pécs és Villány is meghatározó szerephez jut; ez a terület rendezvényekben is gazdag programkínálattal rendelkezik. Érdekesség, hogy idén tovább növekedett a hajós turisták száma az idegenvezetők visszajelzései alapján.

A vendégforgalom növekedése tehát érzékelhető Pécsen, s továbbra is a Dzsámi, a Székesegyház és a Zsolnay Kulturális Negyed a leglátogatottabb attrakciók, de a Mecseki Parkerdő kerékpáros- és túraútvonalai is népszerűek.

– A Tourinform Irodába betérő vendégek körében Pécs mindig is népszerű volt, azt szokták mondani, hogy „Pécs egy ékszerdoboz”. A belföldi vendégek főleg Budapestről és környékéről érkeznek hozzánk, de kiemelkedően magas az iroda látogatottsága a helyi és baranyai lakosok körében. A Tourinform Irodában Pécsike bérletkiadás is van, ezzel is hozzájárulva a helyi kerékpáros közlekedés népszerűsítéséhez

– tájékoztatott a pécsi iroda vezetője, aki hozzátette, hogy külföldről legtöbben Németországból, Hollandiából, Franciaországból, Spanyolországból, Angliából és az Egyesült Államokból érkeznek; a nyári főszezonban azonban további harminc országból jönnek látogatók Pécsre, ahol így az összes turista harminc százaléka külhonból keresi fel városunkat.