Címlap Baranya EZT LÁTNI KEL...

EZT LÁTNI KELL! Rulettkereket patkolt a tojásba a 66 éves nyugdíjas Erzsébeten

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyedülálló patkolt tojásokat készít Kiss Kálmán a baranyai Erzsébeten. A nyugdíjas tűzoltó több mint 30 éve űzi a mesterséget. Célja, hogy az utókornak is továbbörökítse az 1800-as években kovácsok által elkezdett foglalkozást. Az egyik legnépszerűbb tojása saját önarcképe is egyben: egy mozgó, kovácsoló mester.

A Pécs mellett 25 kilométerre található Erzsébeten élő Kiss Kálmán 1992-ben kezdett tojáspatkolással foglalkozni. Azóta olyan szintre fejlesztette tudását, ami előtt csak meghajolni lehet. Hihetetlen precizitásról, türelemről és kreativitásról árulkodnak a kidekorált, „mozgó” és zenélő tojások.

Strucctojás, amiben egy kovács patkol (videó a cikk alján)

Videó a cikk alján!

Fabergé-tojás, amiben egy rulettkerék és pecsétgyűrű-tartó is megbújik

A sort pedig Kiss Kálmán tudja folytatni.

– Akkoriban Kaposváron még vonuló tűzoltóként dolgoztam és kellemes, megnyugtató tevékenységnek tűnt egy-egy káreset között tojást patkolni. Amíg más kávézott, én elvonultam és megpatkoltam egy-egy tojást – emlékszik vissza a kezdetekre.

„Mondanom sem kell, hogy az első tyúktojások, amiket tüdővel fújtam ki, mind eltörtek szögeléskor. Ezután kezdtem komolyabban utánajárni ennek a mesterségnek.”

– Végül is autodidakta módon fejlesztettem magamat, mígnem kialakult a saját stílusom – avat be a részletekbe a nyugdíjas tűzoltó, aki feleségével és kutyájával él a faluban.

Kálmán saját stílust alakított ki az évtizedek alatt, A tojások alján dátumozza is az alkotásait.

– Vannak apró szegek, amiket szintén apró lyukakon keresztül befűzök a tojásba. Egyik oldalon bedugom, a másikon ki. Ezzel a hurkolt szegeléssel dolgozom.

Jelenleg ón-ólom és cinötvözetet használ, amit szilikonformába önt

Kálmán ezáltal szinte bármit képes rávarázsolni a különböző méretű tojásokra. Az elmúlt évek alatt több száz öntőkliséje lett. De folyamatosan dolgozik új és új formákon.

Fabergé-tojások Kálmán módra

A patkolt tojásnak Magyarországon több mint 200 éves múltja van

– 1800-as években a patkolókovácsok kezdtek el a kedvesüknek ajándékként gyártani ilyen tojásokat. Miután letették a napi munkájukat, ami igen nehéz fizikai munka volt, elkezdtek törékeny héjakat patkolni. Igaz, ezekre a szerelmi jelképekre akkoriban szerszámokat szegeltek – mondta Kálmán, akinek igazi megnyugvást jelent egy-egy ilyen elkészítése.

Kálmán kedvencei között az aranyozott ékszertojások szerepelnek

– Hallottam Fabergéről, az orosz cári udvar ékszerészéről. Amikor láttam egy-egy ilyen tojást, kedvet kaptam, hogy nekem is lehetne. Igaz, nem gyémántokkal és arannyal dekorálom, de igyekszem hasonló meglepetéseket elrejteni bennük – mondta Kálmán, aki hozzátette: van olyan Fabergé-tojása, amiben rulett és pecsétgyűrű-tartó is el van dugva.

A 66 esztendős nyugdíjas még most is szeretne fejlődni és fejleszteni a tojáspatkolás területén, ezért az ólmot műanyagra cserélné és azzal dekorálná a tojásokat.

Az Erzsébeten élő nyugdíjas kiállítóterme még nem készült el, de házánál – egy kis kirakatban – bárki megtekintheti a szebbnél szebb alkotásokat a Fő utca 65. szám alatt.