Címlap Baranya Gulyás Gergel...

Gulyás Gergely: A lazításnak még nincs itt az ideje

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Továbbra is marad a jelenlegi korlátozás, viszont nem években és hónapokban, hanem hetekben és napokban kell számolni az időt, hogy ismét nyitni lehessen - mondta Gulyás Gergely csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: többlépcsős újraindításban gondolkodnak, Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában részleteket is elárulhat erről. 

Többlépcsős lehet a nyitás

A nyitást nagymértékben a beoltották száma fogja meghatározni. A következő hetekre vonatkozó terveket és intézkedéseket pedig holnap Orbán Viktor fogja bejelenteni a Kossuth Rádióban.

Csökkentsük a találkozásokat!

Az elkövetkezendő hetekben nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be a jelenlegi szabályokat, igyekezzünk csökkenteni a kapcsolatok, találkozások számát. Ez lehet az egyik kulcs, amivel hamar véget érhet a harmadik hullám. A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ha elég gyorsan tudunk oltani, akkor negyedik hullám már nem lesz.

Már nem években és félévekben, hanem hetekben és napokban kell számolni azt az időt, hogy az intézkedéseken lazítani lehessen.

De egyelőre a lazításnak még nincs itt az ideje –

mondta Gulyás Gergely, majd hozzátette, hogy továbbra is a megbízható védekezési mód, ha folytatódik tovább az oltakozás.

“Az oltás számokat nézve Európa legjobbjai között vagyunk”

Gulyás Gergely

Közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához

Egyre súlyosabbak a koronavírus okozta megbetegedési és halálozási számok. Jelenleg 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy és több mint 11 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre. Továbbá a járvány elleni védekezésben a medikusok és rezidens orvosok is részt vesznek már.

Soha nem töltötték ki ennyien még a nemzeti konzultációt

A nyitásról szóló nemzeti konzultáció március 18-án 20 órakor zárul le, eredményeit a kormány hétvégén hozza nyilvánosságra.

A konzultáció alapján fog dönteni a kormány a nyitás és újranyitás lépéseiről, illetve hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosítványokat fognak hozzárendelni. Már több mint 1.4 millió igazolványt gyártottak le, postázásuk folyamatosan zajlik.

Minden vakcinára szükség van

Továbbra is a megbízható vakcinák beszerzésére fókuszál a kormány, nem csupán az Európai Unióból, hanem azon kívül is folyamatosan érkeznek oltóanyag-szállítmányok.

Az AstraZenecával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a nemrégiben kialakult kételyek a mai nap folyamán megszűnhetnek.

A WHO véleménye szerint ez egy megbízható vakcina, és ma az Európai Gyógyszerügynökség nyilatkozni fog ennek kapcsán a délutáni órákban.

Magyarország csak ellenőrzött és biztonságos vakcinával olt – tette hozzá Gulyás. Minden vakcinát eloltanak egy héten belül, amelyek átestek a hazai ellenőrzésen. A kormány egyik fő célja az, hogy júniusra a lakosság teljes átoltottsága elérhető legyen.

A kormányinfó teljes változata az alábbi linken tekinthető meg: