Címlap Baranya Ha megtartják...

Ha megtartják, akkor Európa legnagyobb adventi vására lehet Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Óriási karácsonyi vásár lehet Pécsett, ami a tervek szerint az egész belvárost érintené. A pécsi városvezetés azonban még hezitál. A koronavírus-helyzetre való tekintettel napról napra változik a forgatókönyv - tudta meg a Pécs Aktuál. Megkérdeztük az árusokat is, akiknek már most nem tetszik, hogy valószínűleg nem lehetnek a saját megszokott helyükön. Sőt, a szerződésük szerint bármikor bezárhatják a vásárt.

A belváros összes nagyobb tere szerepet kaphat az idei adventi vásárban annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a személyek közötti kontaktust – értesült a Pécs Aktuál. Az eddig megszokott Széchenyi tér mellett szerepet kapna a Színház, a Kossuth, a Jókai és a Dóm tér is.

– Ez nagyon romantikusan hangzik, de mi attól tartunk, hogy így egyes árusok annyira marginális helyre kerülnek, hogy csak azok tudnak jó bevételhez jutni, akik megszokott, Széchenyi téren kapnak helyet –

mondta lapunknak ez egyik bizonytalan kereskedő.

A rendezvényt szervező

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. még nem döntött,

hogy lesz-e vásár és ha lesz milyen formában. Az árusoknak azt ígérték a napokban, hogy hamarosan személyes egyeztetést tartanak számukra.

– Nagyon várom már az erről szóló levelet, de csak annyit üzentek az árusoknak, hogy legyünk türelmesek.

mondja az egyik kereskedő.

– Azt mondták, hogy még nincs döntés, de lesz egy megbeszélés a résztvevőkkel. Korábban volt egy megbeszélés, ahol azt mondta a ZsÖK, hogy szeretnék megrendezni, de lehet, hogy több helyszínre fogják szétosztani az árusokat és vendéglátósokat – mondta egy másik résztvevő, aki szerint

nagy a bizonytalanság, ami nem is fog változni, mert a szerződésük szerint a vásár az utolsó pillanatig, bármikor lemondható.

– Nekem már el kellett volna kezdenem a készlet felhalmozást, mert nem lesz mit árulnom. Ha meg elkezdem, akkor rajtam marad az áru – mondta egy kézműves termékeket árusító asszony.

Nyilatkozott az önkormányzat:

– Folyamatosan dolgoznak a kollégák a pécsi advent előkészítésen. Napról napra új forgatókönyveket írunk a vírushelyzet miatt. Egyelőre nem született döntés azzal kapcsolatban, hogy Pécs a fővároshoz hasonlóan lemondja-e ezt a rendezvényt,

jelenleg úgy néz ki, hogy lesz

– mondta lapunknak Kincses Márk a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője.

Ugyanez a helyzet a vásárcsarnokban december 13-ra meghirdetett karácsonyi vásárral. Most úgy tűnik, hogy meg lesz tartva, de az esetszámok növekedésének függvényében lehet, hogy lemondják. Jelen pillanatban úgy van, hogy lesz vásár, és lehet rá helyet foglalni – tudtuk meg a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-nél.

(Kiemelt fotó: Csodálatos Magyarország honlap)