Címlap Baranya Hallottál már...

Hallottál már a Pécs Paktumról? Pedig 1200 embernek adott munkát

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az előzetes célokat túlteljesítve, mintegy 1200 állástalan tért vissza az elsődleges munkaerőpiacra a három évvel ezelőtt indult Pécs Paktum II. projektben. A több száz céget bevonó szektorközi együttműködés célja a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásának előmozdítása volt – közölte a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

2019-ben 3800 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván a pécsi járásban

Jelentős részük olyan hátrányokkal rendelkezett, amelyek miatt nehezen találtak volna állást segítség nélkül: „A három év alatt 1614 embernek – pécsi és Pécs környéki, hátrányos helyzetű álláskeresőknek, köztük alacsony iskolai végzettségűeknek, pályakezdőknek, 50 év felettieknek és hosszabb inaktivitás után a munkaerőpiacra visszatérőknek – nyújtottak különféle típusú segítséget a partnerek. Ez több mint 68%-kal haladja meg a tervezett célszámot” – mutatott rá a legfontosabb eredményre Dr. Tigelmann Éva, a kormányhivatal főosztályvezetője.

Az újonnan elhelyezkedő munkavállalók egyénre szabott támogatási csomagot vehettek igénybe a különféle szolgáltatásoktól (álláskeresési, önéletrajz-írási tanácsadás, mentori támogatás) a képzéseken át egészen a munkába járás költségeinek megtérítéséig, az őket foglalkoztató cégek pedig bér-, és bérköltség-támogatásban részesültek. Népszerű volt ezenkívül a vállalkozóvá válás, amihez szintén igényelhettek segítséget az érintettek. „A projektben részt vevők közel háromnegyede, 1170 ember tudott elhelyezkedni, közülük 1019 fő fél évvel a támogatott időszak lejárta után is dolgozott. A tervezett munkaerő reintegráció tehát tartósnak bizonyult” – összegezte Nyőgéri Lajos, Pécs alpolgármestere.

Az önkormányzat eközben jelentős erőfeszítéseket tett a beruházásösztönzés terén például a Déli Ipari Park fejlesztésével, a növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat segítő Pécsi Város Tőkealap létrehozásával és a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek megtelepedését ösztönző IT HUB támogatásával – írták közleményükbe.

A Pécs Paktum II. projekt 2019-ben, az első paktum projekt sikeres befejezése után indult el, ugyanazzal a megvalósító konzorciummal és azonos célokkal.

A paktumot Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület kötötte a hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerőpiaci reintegrációja érdekében.

Nemcsak egymással, hanem a felnőttképzéssel, szakképzéssel foglalkozó intézményekkel és természetesen a vállalkozásokkal is együttműködtek a multiktól a kkv-kig.