Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden, ami medvehegyma. Szombaton délelőtt 10 órától hét helyszínen startol a tizenkilencedik Orfűi Medvehagyma Fesztivál, amelynek célja az ökotudatosság és környezeti nevelés mellett az, hogy megismertesse a helyi és magyar termékeket a látogatókkal.

A Pécshez közeli Orfű minden évben otthont ad a tavaszi medvehagyma fesztiválnak, amelyen a medvehagymás ételek, és frissítő vagy éppen melengető italok és kellemes szórakozás mellett medvehagymagyűjtő túrák is várják az Orfűre érkező vendégeket. A medvehagyma és helyi ételkülönlegesség mellett az egészséges életmód is előtérbe kerül. Idén hét helyszínen rengeteg program lesz Orfűn. Kreatív foglalkozásokat, ételkóstolókat és ismeretterjesztő előadásokat is tartanak.

Latin neve (Allium Ursinum) onnan ered, hogy a téli hibernációból felébredő medvék ezt a növényt fogyasztják, hogy eltávolítsák a méreganyagokat a szervezetükből és visszanyerjék az erejüket. Egy angol közmondás szerint „Egyél medvehagymalevelet márciusban, a hagymáját májusban, hogy az orvosok egész évben pihenhessenek”.

A legtöbben a Mecsekhez kötik a medvehagymát, de egy igen közimert gyógynövényről van szó, ami egész Európában elterjedt, sőt a Föld északi féltekén, Ázsiában és Amerikában is. Mindenhol ismerik, gyűjtik, fogyasztják, a nemzeti konyhák és az ősi orvoslás része. A legtöbb országban a magjait is árulják kerti termesztésre.

Nálunk nem divat, de Nyugat-Európában a földben lévő hagymáját is fogyasztják, ami sokak szerint finomabb és ízletesebb a fokhagymánál.