Minden, ami medvehegyma. Szombaton délelőtt 10 órától hét helyszínen startol a tizenkilencedik Orfűi Medvehagyma Fesztivál, amelynek célja az ökotudatosság és környezeti nevelés mellett az, hogy megismertesse a helyi és magyar termékeket a látogatókkal.
A Pécshez közeli Orfű minden évben otthont ad a tavaszi medvehagyma fesztiválnak, amelyen a medvehagymás ételek, és frissítő vagy éppen melengető italok és kellemes szórakozás mellett medvehagymagyűjtő túrák is várják az Orfűre érkező vendégeket. A medvehagyma és helyi ételkülönlegesség mellett az egészséges életmód is előtérbe kerül. Idén hét helyszínen rengeteg program lesz Orfűn. Kreatív foglalkozásokat, ételkóstolókat és ismeretterjesztő előadásokat is tartanak.
![](https://pecsaktual.hu/wp-content/uploads/2024/04/1-1024x688.jpg)
Latin neve (Allium Ursinum) onnan ered, hogy a téli hibernációból felébredő medvék ezt a növényt fogyasztják, hogy eltávolítsák a méreganyagokat a szervezetükből és visszanyerjék az erejüket. Egy angol közmondás szerint „Egyél medvehagymalevelet márciusban, a hagymáját májusban, hogy az orvosok egész évben pihenhessenek”.
A legtöbben a Mecsekhez kötik a medvehagymát, de egy igen közimert gyógynövényről van szó, ami egész Európában elterjedt, sőt a Föld északi féltekén, Ázsiában és Amerikában is. Mindenhol ismerik, gyűjtik, fogyasztják, a nemzeti konyhák és az ősi orvoslás része. A legtöbb országban a magjait is árulják kerti termesztésre.
Nálunk nem divat, de Nyugat-Európában a földben lévő hagymáját is fogyasztják, ami sokak szerint finomabb és ízletesebb a fokhagymánál.
![](https://pecsaktual.hu/wp-content/uploads/2024/04/7-1024x768.jpg)