Címlap Baranya Luxuskomplexu...

Luxuskomplexum lesz az évek óta üresen tátongó Hotel Pátriából

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Porta Pátria. Ezen a néven várják a magas színvonalú lakások, irodák és üzlethelyiségek iránt érdeklődőket az új tulajdonosok. Az egykoron tündöklő épület sorsa évek óta foglalkoztatja a pécsi közvéleményt. A szebb napokat is megélt egykori hotel 2014 óta teljesen kihasználatlanul áll a történelmi belváros szélén, most azonban ez megváltozhat egy nagyszabású beruházásnak köszönhetően.

A hotel egykori tulajdonosa, a Danubius Hotels Zrt. 2016-ban adta el az ingatlant, ami ezután a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelete alá került. Sajnálatos módon az egykori tervekkel ellentétben nem valósult meg az épület renoválása és átalakítása, amit jelzett az épület oldalán díszelgő „eladó” tábla is. Most azonban szebb jövő elé nézhet a híres pécsi épület.

A látványtervekből jól látszik, hogy az épület főbb vonásait mindenféleképpen meg szeretnék tartani.

A hat szintes, 3 lifttel és saját parkolóval valamint 1500 négyzetméteres saját kerttel rendelkező, több mint 5000 négyzetméteres ingatlan átalakítása során az biztos, hogy a második emelettől felfelé luxus lakásokat alakítanak ki, amelyek 44 és 150 négyzetméter közötti alapterülettel fognak rendelkezni. Ehhez társulnak majd hasonló színvonalú szolgáltatások is (szauna, fitness terem, közösségi terek, 24 órás portaszolgálat stb.), amik a leendő lakók kényelmét hivatottak biztosítani.

A projekt jelenleg tervezési szakaszban van, de az érdeklődés már most is hatalmas.

– tudtuk meg a tulajdonostól.

Az alsóbb szinteken, az egykor étteremként és hotel lobbyként szolgáló terek teljes átalakuláson esnek majd át. Információink szerint bár melegkonyhás étterem biztos nem fog helyet kapni a Porta Pátria névre keresztelt épületben, de exkluzív kávézó mindenféleképpen, valamint szóba jöhetnek különböző orvosi szolgáltatásoknak otthont adó magánrendelők, ehhez kapcsolódó gyógyszertár, és egyéb szépségápolási szolgáltatások is.

Az a bizonyos parkolás

Az épület parkolója a felújításon felül bővítésen is át fog esni, aminek köszönhetően akár 100 gépjármű is elférhet! A tulajdonos a parkolóhelyek egy jelentős részét továbbra is nyilvános parkolóként kívánja majd üzemeltetni, ebből kifolyólag talán enyhülhet a városban sokszor fejfájást okozó parkolási helyzet.

Tudatosság

A felújítás során nagy hangsúlyt fektetnek a zöld energia szerepére. A hatalmas felületeknek köszönhetően az épületen elektromos energiát előállító napelemek kaphatnak helyet, melyekkel az épület áramszükségletének egy részét kívánjak fedezni. Ezen felül a parkolóban elektromos kocsik töltésére szolgáló töltőállomásokat is létesítenek.

Lapunk úgy tudja, a tényleges munkálatok 2021 első negyedévében kezdődhetnek meg, és a tervek szerint az épület átadása legkésőbb 2022-ben valósul meg.