Címlap Baranya HIÁNYPÓTLÓ tá...

HIÁNYPÓTLÓ társasházat épít Pécsett a Kerek Világ Alapítvány a mozgásukban korlátozottak számára

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy 20 éve lakatlan épületet alakítana át a pécsi alapítvány csak azért, hogy támogatott lakhatást biztosítson mozgáskorlátozott fiataloknak Pécsett. A beruházásra már régóta igény lenne, de a Kerek Világ Alapítvány vállalta, hogy meg is valósítja. Terveik szerint várhatóan 2023. december 31-ig el is készülhet az épület Kertvárosban.

A 600 négyzetméteres ingatlan évek óta üresen áll a Berek utcában. Most viszont egy nemes cél érdekében akadálymentes társasházzá alakítanák át.

Hatalmas az igény, már most többen érdeklődnek, mint amennyi hely van

– Ezt úgy képzeljük el, mint egy társasházat, ami teljes mértékben akadálymentesítve van a beköltözők számára. A kerekes székükkel kényelmesen meg tudják közelíteni mind az épületet, mind a lakásokat, sőt minden szolgáltatást a környéken. Akik ide beköltöznek, mintha egy számukra kialakított albérletbe mennének. Annyi plusszal, hogy a havi díjhoz még a gondozási feladatokért is fizetni kell, de ehhez hozzájárul az állam is. Így nem kell teljes költséget fizetniük – mondta Kővári János, a Kerek Világ Alapítvány ügyvezetője.

A cél – ahogy az alapítvány vezetője, Kővári János fogalmazott -, hogy mind tárgyi, mind közösségi tekintetben akadálytalanul élhessék az életüket a fogyatékkal élők

9 lakásban 12 fő lakhatását biztosítanák

– Egyedül, de akár párban is beköltözhetnek majd azok, akik eddig nehezen vagy egyáltalán nem tudták megoldani a lakhatásukat és emiatt a hétköznapjaikat nem tudják úgy megélni, ahogy egészséges társaik. Korhatár nem lesz, de már most akkora a túljelentkezés, hogy szinte meg is telt a társasház – mondta az ügyvezető.

A kerekesszékben élőket egy gondozó is segíti majd.

Eddig szociális otthonban vagy szülőknél, s van hogy egyedül éltek az ide költözni vágyó, mozgásukban korlátozott emberek

– Évek óta dédelgetett álmunk válhat most ezzel valóra. Hatalmas az igény arra, hogy egy felnőtt, mozgásában korlátozott ember önellátó lehessen és szabadon élhesse hétköznapjait. Ez az épület pedig tökéletes erre, hiszen a boltok, gyógyszertár és az orvosi rendelő is elérhető közelségben van – tette hozzá az alapítvány ügyvezetője.

Az akadálymentes társasház megépítése összesen 200 millió forintból valósulhat meg, amit részben pályázatokból finanszíroznának, de szükség lesz közösségi támogatásokra is. Ezért a Kerek Világ Alapítvány október 16-án, vasárnap  a Kodály Központban tart jótékonysági gálát. A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a jegyvásárlással hozzájáruljanak a ház megépítéséhez. 

Jegyek a Kodály Központban és a jegymester.hu oldalon vásárolhatók.

A Kerek Világ Alapítvány 32 éve segíti a fogyatékkal élők mindennapjait Pécsett. 20 éve iskolát is működtet, amellett, hogy egy nappali intézményt is fenntart. Jelenleg több mint 200 gyermekeket és felnőttet látnak el.

Csatlakozz te is, mert együtt Kerek a Világ!