Címlap Baranya Hihetetlen! A...

Hihetetlen! A világ legjobb futóival, Kenyában edz a 21 éves pécsi hallgató, Lomb Ádám

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nincs egy éve, amikor azt írtuk, hogy Lomb Ádám nevét meg kell jegyezni! Kenderesi Tamás, Knoch Viktor, Bicsák Bence, Jakabos Zsuzsanna után itt egy újabb csillag, aki máris a világ elitjében edz. Nem is akárhol: Kenyában!

Lomb Ádám (edzője: Freier Balázs)

Magyarországról összesen két futó tartózkodik a kenyai Eldoret városában. Köztük van a 21 éves pécsi fiú, Lomb Ádám, akinek utazását a pécsi önkormányzat sportbizottsága és a PVSK támogatta. Edzőjével, Freier Balázzsal beszéltünk arról, hogyan is kerülhet valaki ilyen szintre, hiszen ez hatalmas szó!

– Kenya a hosszútávfutás bölcsője, télen a világ elitje edz itt. Ádám és még egy másik magyar fiú (Palkovics István) 2400 méter magasan fut négy héten keresztül – kezdte Freier Balázs. A PVSK atlétika-szakosztályának vezetője és edzője úgy emlékszik, legutóbb pécsi futó a 60-as években jutott ilyen „messzire”, akkor Honti Róbert az 1968-as mexikói olimpián futhatott.

Észre sem veszi a sportoló, hogy több oxigénhez jut, javul a teljesítménye

– A magaslaton elvégzett munka és edzés kifejezetten jót tesz, edzés közben növekszik a vörösvértestek száma, ezáltal több oxigénhez jut a sportoló. Ugyanakkor nagyon kell vigyázni, mert ha valaki túledzi magát, ronthat is a helyzeten – mondta Freier Balázs, aki napi 1 órát egyeztet Ádámmal, hogy mi a helyzet kint a 25-30 fokban.

Őstehetség: Lomb Ádám csupán 21 éves, gimnazista korában kezdett futni

Lomb Ádám vérében van ez a sportág. Aki látja Pécs utcáin – mert bizony ő is ott fut, ahol mindenki más – messziről kiszúrja légies, könnyed mozgását. Pedig családjában egyedül édesanyja fut hobbiszinten. A pécsi fiú komolyabban a gimnáziumi évei során, az egyik iskolatársának köszönhetően ment le a Verseny utcai pályájára, ahol azóta is sportol.

A PÉCSI FIÚ HA NEM FUT, EDZŐNEK TANUL

Ádám édesapja és nagyszülei is ismert orvosok Pécsett.

Ádám 5000 méteren verhetetlen

Ádám 21 évesen megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot 5000 méteren, megnyerte az országos ligadöntőt 5000 méter síkfutásban, közben Szófiában 21 kilométeren is a dobogó legfelső fokára állt.

Garamvölgyi Petra és Lomb Ádám

Hogy mi a cél? A maraton!

– A kenyai 4 hetes edzés körülbelül 6 hétig kitart majd Ádámnál. Ezt azt jelenti, hogy szervezete ahhoz a oxigéntöbblethez szokva teljesen más terhelést is elbír majd. Így gyorsabb futással, keményebb edzéssel szintet is tud ugrani a pécsi fiú. Ugyanakkor maratont (42 km) csak akkor fut majd, ha eléri a kellő sebességet hozzá – zárta Freier Balázs. Hogy ez megtörténik-e? Efelől nincs kétségünk, szorítunk Ádámnak minden pécsi hobbifutó nevében!