Címlap Gazdaság A Pétávnak ne...

A Pétávnak nem kell kötbért fizetnie az állami energiacég számára

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly decemberben negyedével kevesebb gáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban – közölte az Energiaügyi Minisztérium nemrég. A fogyasztáscsökkenés főleg az enyhe időjárásnak köszönhető, de hozzájárultak az országszerte bevezetett takarékossági intézkedések is, amelyekre a kormány szólította fel az önkormányzatokat.

Több ellenzéki vezetésű város elég rosszul járt ezzel, mert a korábbi szerződésben lekötött, de fel nem használt gázmennyiség után kötbért kell fizetniük: a miskolci távhőcégtől októberre 89,5, novemberre 85 millió forint, a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-től októberre 90, decemberre pedig 100 millió forint kötbért követel az állami energiacég, azaz az MVM Zrt – írja a hvg.hu.

Korábban is létezett a kötbér, de akkor az egész fűtési szezonra számolták ki, tavaly ősszel viszont havi elszámolást vezettek be, így előfordulhat, hogy ha februárban majd többet kell fűteni, akkor pedig a kvóta túllépéséért fizethetnek büntetővámot a távhőcégek.

A pécsi távhőszolgáltatónak viszont egyelőre nem kell fizetnie, a lap szerint ugyanis a Pétáv a „rendkívül alacsony” (a teljes hőenergia vásárláshoz képest 1 százalék alatti) gázkitettségével magyarázta, hogy nem kötbérezték meg.