Címlap Baranya Hoppál: Mellá...

Hoppál: Mellár Tamás a béke helyett a háborút választotta

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb videóval jelentkezett Hoppál Péter a közösségi oldalán. Az országgyűlési képviselő a háború kapcsán beszélt arról, hogy a pécsiek másik képviselője, Mellár Tamás nem szavazta meg a békepárti határozatot. Szerinte Péterffy Attila összes szövetségese a béke helyett a háborút választotta.

Az Országgyűlésben múlt pénteken döntöttek a békepárti határozatról, amit a Fidesz és a KDNP mind a 130 képviselője megszavazott. A baloldal azonban nem (24-en szavaztak összesen nemmel) – közölte Hoppál Péter.

„Ez azt jelenti, hogy a pécsiek országgyűlési képviselője, Mellár Tamás sem szavazta meg a békepárti határozatot. Péterffy Attila, Pécs polgármesterének minden szövetségese is vagy távol maradt, vagy ellenezte ezt a határozatot. A baloldal a béke helyett a háborút választotta” – hangsúlyozta videójában Hoppál Péter. Az országgyűlési képviselő kiemelte: a jobboldal mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne sodródjon a háborúba.

MSZP: cinikus és hazug színjátékban nem kívánt részt venni

Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón azután beszélt erről, hogy a parlament elfogadta a kormánypárti képviselők által az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán benyújtott országgyűlési határozatot. Az ellenzéki politikus szerint pénteken lehetőség lett volna arra, hogy a kormánypárti és ellenzéki képviselők egységesen az igazságosság, az erkölcs és a tények talaján állva kifejezzék a béke iránti elköteleződésüket, hogy megmutassák, az Országgyűlés tagjai „a történelem jó oldalára kívánnak állni”. Tóth Bertalan közölte, az MSZP ebben a Fidesz által rendezett cinikus és hazug színjátékban nem kívánt részt venni, nem vett részt a szavazásban sem. Hangsúlyozta, a szocialisták támogatnak minden olyan javaslatot, amely a béke előmozdítását, a magyar emberek és a magyar családok biztonságát segíti elő, a kormánypártok háborús határozata azonban nem ilyen.

Miről is szól a békepárti határozat?

A dokumentum elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. Leszögezi, hogy csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni. A 2022-es választások és a szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek: a fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség – áll a határozatban. A dokumentum szerint ezzel szemben „Európa a háborúba sodródás napjait” éli, az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel, a tagállamok egy része pedig már el is kötelezte magát emellett. „Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek” – figyelmeztetnek.

Rögzítették azt is: a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Európa finanszírozza Oroszország háborúját. A határozat ezért ellenzi azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.

A dokumentumban a parlament felkérte a kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az ukrajnai menekültek megsegítését, és arra is felhívják a figyelmet, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget.

Megerősítették: Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében.     
Felszólították a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.