Címlap Baranya Íme, a pécsi ...

Íme, a pécsi ferde torony! Már 113 éves az időjárásjelző házikó

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Városházával szemben található meteorológiai állomás mellett sokan elrohannak. Pedig a "pécsi ferde torony" kálváriája izgalmasabb, mint hinnénk. Az elmúlt 100 évben többször is költöztették, de még ki is rámolták. A díszes házikóról azonban nem árt időről időre megemlékezni. Ebben segített nekünk a Régi Pécs Blog.

Most ferde, de nem mindig volt az

A pécsiek akarták ezt a házikót

A Mecsek Egyesület egyik alapítójához fűződik a meteorológiai házikó ötlete. Kiss József 1901-ben vetette fel, hogy legyen egy állomás, ami mutatja Pécs főterén az aktuális időjárást. Hétévnyi közösségi gyűjtésből végül 1908. június 15-én állították fel a Széchenyi téren – a Városházával szemben – az állomást. A kis házikót Károlyi Emil építész tervei alapján készítette el Csukás István bádogos. Az oszlopokat és a vaskorlátot Hamerli József adományozta, a műszereket pedig Shönwald Imre. A további munkálatokban Hoffmann Lajos bútorgyáros és Makk Lajos szobrász is kivette a részét.

forrás: Régi Pécs Blog

Miért pont a város szívébe került a kis házikó?

„Az időjelző házikó helye a körülményekhez képest elég jól van megválasztva. Benn van a forgalom középpontjában és így könnyen hozzáférhető; a lehetőséghez képest védve van a nap sugarai ellen s a városházhoz való közeli fekvésénél fogva állandó felügyelet alatt áll, ami a megőrzés szempontjából feltétlenül szükséges” – írta meg korábban Kiss József.

A szerbek kipakolták a házat

Az 1918-as szerb megszállás az időjárásjelző házikót sem kímélte. A szerbek kivonulása előtt – ahogy a fél várost – teljesen kifosztották a házikó műszeres részét. Úgy hihették a katonák, hogy nagy értékkel bír a házikó tartalma.

Majd „vándorolni” kezdett a házikó

Az 1930-as években a város főterét elkezdték átalakítani, parkosítani, így az időjárásjelző házikó sem maradhatott eredeti helyén, az akkori városvezetés és az átépítésért felelős tervezők 1939-ben a Mecsekre helyezték át végül.

A dömörkapui buszforduló előtt a menedékház udvarán állították fel a házikót – Régi Pécs Blog

22 éven után ismét – amikor az erdei kisvasút és a vidámpark épült – újra áthelyezték a házikót, ezúttal a dömörkapui buszforduló közepébe került. Sajnos, ez időre jó néhány díszítőelemet elloptak már a házikóról, a meteorológiai műszerek pedig hiányoztak. A toronyrésze azonban – jól látható – egyenesen meredt az ég felé.

Már csupán turistalátványosságként funkcionált a házikó – Régi Pécs Blog

Az utolsó utazás 30 éve történt

1991. szeptember 21-én 100 éves lett a Mecsek Egyesület, a centenáriumra visszaszállították eredeti helyére a házikót. Magát az építményt felújították, műszereit pótolták. 1999-től egészen 2010-ig nemigazán volt tisztázott, hogy ki is a felelős a díszes doboz gondozásáért, végül 2010 óta a Mecsek Egyesület vállalja magára ezt a feladatot.

Akár a pisai ferde torony

Egyre ferdébb! Vajon meddig bírja még?

– Nem túlzok, ha azt mondom, hogy látott már szebb napokat is az időjárásjelző – mondja Baumann József. A Mecsek Egyesület elnöke és a kis házikó karbantartója szerint már tervezik az eszköz újabb restaurálását. A belsejében lévő mérőműszereket szeretnék mindenképp megjavítani, esetleg idővel digitális mérőeszközre cserélni. Ezen azonban még tanácskoznak a szakemberek, hogy az időjárás mennyire ártana a mai műszereknek.

A külső borítás teljes felújítása viszont hatalmas költségeket vonna maga után. A toronyrész elferdült, belsejét rétegelt lemezek és fa elemek alkotják, amelyeket az idő nem kímélt sajnos.

„Az elmúlt években én tartom karban az eszközt, de jeleztem is már, hogy nem nagyon merek hozzányúlni, mert attól félek, hogy megrogy az egész és beszakad. Mindenképpen szükséges felújítani az időjárásjelző házikót. Remélhetőleg jövőre a belső műszertartó állványzatát és rendszerét megtudjuk javítani” – mondta Baumann József.