Címlap Baranya Jön az Értékf...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén első alkalommal szervezik meg az Értékfesztivált, ami a helyi, vármegyei identitás, a vármegyéhez való pozitív kötődés erősítését tűzte ki célul. Ehhez kapcsolódóan számos kisebb rendezvényt tartottak már Baranyában. Így a Sásdi kolbásztöltő családi délutánt, a Német Nemzetiségi napot Gödrén, vagy a sellyei pünkösdi fesztivált. Október 13-án és 14-én viszont Siklóson ünneplik Baranyát. A Baranya Vármegyei Értékfesztivál fővédnökével, Őri Lászlóval beszélgettünk. (x)

Pécsiként magától értetődik az első kérdés. Miért pont Siklós a fesztivál helyszíne?

Idén épp 60 éve annak, hogy elkezdték forgatni a Tenkes kapitányát a Siklósi Várban.  A főszereplő Zenthe Ferenc neve összeforrt Baranyával és Siklóssal. Nem csak a baranyaiaknak, minden magyar ember szívébe belopta magát a történet. A Tenkes Kapitánya kultusz is felkerült a megyei értékek közé. Így azt gondoltuk, hogy az évforduló jó alkalom arra, hogy idén a Siklósi Várban rendezze meg a Vármegye ezt a nagyszabású rendezvényt. Emellett pedig hagyománnyá vált, hogy minden évben a vármegye más-más helyszínén rendezzük meg a Megyenapot. Olyan rendezvény helyszínt kerestünk, mely az idei ünnepi Megyenapi Közgyűlés mellett alkalmas arra, hogy egy olyan nagyszabású fesztiválnak is helyet adjon, mint az Értékfesztivál. A programok nagyon színesek. Abban bízunk, hogy rengeteg embert meg tudunk szólaltatni velük.

Azért esett a siklósi várkertre a választásunk, mert alkalmas arra, hogy egy sétálóutcát alakítsunk ki, ahol a baranyai ízeket kóstolhatják meg a látogatók, kézműves termékek között válogathatnak, tágas a tér családi programok lebonyolítására, emellett pedig koncerthelyszínnek is tökéletes.

Minden lehetséges időjárásra felkészültünk. Amennyiben hűvösebb, esős idő lenne akkor rendezvénysátorban tartjuk meg a programokat.

Pontosan mire fókuszál a fesztivál?

A fesztivál gerincét a Baranya Vármegyei Értéktár adja. Szeretnénk megmutatni, hogy milyen színes kulturális, gasztronómiai, nemzetiségi hagyományokkal bír Baranya. Ebbe kaphatnak betekintést a fesztiválra látogatók.

Egy virtuális élménytúra is a programok között szerepel, hogyan kell ezt elképzelnünk? Mi az pontosan?

Ezt úgy el kell elképzelni, hogy aki felhúzza a VR szemüveget az gyakorlatilag ott találja magát a Szigetvári várban vagy épp a Zengő kilátóban. Ezt a vándor kiállítást a baranyai iskolákba is eltudtuk vinni. Nagyon jó tapasztalataink vannak, hiszen egy ormánsági kisiskolás nem biztos, hogy járt már korábban az abaligeti cseppkőbarlangban vagy épp a mohácsi busójáráson. Ezt a különleges utazást is bárki kipróbálhatja az Értékfesztiválon.

Filmvetítés is lesz. A Baranya Kincsei c. filmről mit kell tudni?

A projektben öt darab rövid tematikus kisfilm készült és egy hosszabb 20 perces film. Ezek a Baranya Vármegyei Értéktár gyűjteményét mutatják be. Az épített örökséget, természeti értékeket, gasztronómiát, gondolok itt például a geresdlaki gőzgombóc fesztiválra, a néphagyományokra és a turisztikai attrakciókra.

Az elmúlt években egyre fontosabb – turizmus szempontjából is – hogy kiemeljük Baranya értékeit. Mi lehet a jövő három vonzereje, ami Baranyába csábítja a turistát? Marad Harkány, a bor és a siklósi vár? Vagy esetleg fellendülőben az Ormánság, a kerékpáros turizmus?

Az a célunk, hogy Baranya vármegye minél több turisztikai attrakcióval tudjon felkerülni az ország turisztikai térképére. A harkányi gyógyvíz, mely Európában is egyedülálló és a Villányi borvidék egy olyan adottság, melyekkel élnünk kell. Emellett azonban engedje meg, hogy megemlítsem a Mecsek legmagasabb pontján épült hét emeletes Zengő kilátót, ahonnan páratlan látvány nyílik a vidékre vagy a Zselic legmagasabb pontján hamarosan elkészülő Hollófészek kilátót, mely szintén a lombkorona szint felett nyújt nem mindennapi kilátást.

Az esemény oldala ITT ÉRHETŐ EL!

Program:

2023.10.13. PÉNTEK
—————————–
16:00
A HARKÁNYI GYÓGYVÍZ ÉS AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY LEGENDÁJA
előadás

17:30
MECSEK NÉPTÁNCEGYÜTTES
néptáncbemutató

19:30
KORMORÁN
élő nagykoncert

2023.10.14. SZOMBAT
—————————–
10:30
SIKLÓSI IFJÚSÁGI FÚVÓSZENEKAR
koncert

11:00
ÜLTESS EGY FÁT, VIGYÁZZ A F ÖLDRE
TAMÁS ÉVA JÁTÉKTÁRA
interaktív gyermekkoncert

12:45
PTE BRASS BAND
koncert

13:45
RUDÁN JOE AKUSZTIK
koncert

15:15
PELIKÁN NÉPTÁNCEGYÜTTES
néptáncbemutató

15:45
OPERETTKINCSEINK
Götz Attila és Stubendek Katalin koncertje

16:45
MISINA NÉPTÁNCEGYÜTTES: SORSCSILLAG
Petőfi élete táncszínházi nagyelőadás

19:15
SZARKA TAMÁS ÉS ZENEKARA (GHYMES)
KÉZFOGÁS
élő nagykoncert

(Támogatott tartalom!)