Címlap Baranya Legyen Barany...

Legyen Baranya, Európa aranya! 2024-re felkerülhetünk a gasztronómiai térképre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy olyan kezdeményezésről van szó, ahol kiemelten fontosnak tartják a helyi gasztronómia értékeit.  Lokodi Ákos, kreatív séf és Kovács Dezső, címzetes egyetemi tanár beszélt a 101.7 PécsFM-nek az Európa Gasztronómiai Régiója 2024 díjról.

Az összefogás elengedhetetlen eleme a győzelemnek

Lokodi Ákos, kreatív séf és gasztronómiai tanácsadó elmondta, ha minden jól alakul, akkor 2024-ben a megye és a város meg is nyerheti az Európa Gasztronómiai Régiója 2024 díjat.

Lényegében egy alulról szerveződő, gasztro-turisztikai fejlesztési programról van szó, amiben a turisztikai-, szállásadó-, gasztronómiai szakembereknek, illetve a termelőknek és az állattenyésztőknek is össze kell fogniuk ahhoz, hogy ez a nagyszabású projekt elérje a célját – mondta Lokodi Ákos.

„A díj elnyerésével egy olyan komoly európai figyelmet válthatnánk ki, amely Baranya megyében megdobhatja a gazdasági fejlődést. Tulajdonképpen ez a célja a programnak.”

-fűzte hozzá a kreatív séf.

Mi a baranyai érték?

Baranya megye egyik nagy erőssége, hogy rengeteg különböző nemzetiségű közösség él itt. Ennek köszönhetően nagyon változatos értékeket őrzünk, legyen szó a balkáni- vagy a sváb gasztronómiáról vagy az egyre divatosabb cigány konyha remek ételeiről – tette hozzá Lokodi Ákos. A séf úgy gondolja, hogy a megfelelő dolgokat kiemelve ezen különlegességekből egy nagyon izgalmas gasztronómiai elegyet adhat, amely méltó arra, hogy felkeltse az idelátogatók figyelmét.

Az ötlet megszületésének pillanata

Kovács Dezső, címzetes egyetemi tanár a PécsFM-nek részletezte, hogy másfél évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy Baranya megyét fel kell rakni az Európai Gasztronómiai Régió térképére.

„2021-ben Szlovénia lesz Európa Gasztronómiai Régiója.

-mondta el Kovács Dezső.

A Mecseki Mézes Körút (2014) videójából származik a kép.

Turisztikai szempontból nem igazán áll jó helyen sem a város, sem a megye és Kovács Dezső úgy gondolja mindenkinek a közös érdeke az, hogy ezen változtassunk. Ebben pedig ez a cím nagyon sokat segítenene – csupán egy hatalmas közösségi összefogásra lenne szükség.

„Én bejártam már a fél világot és úgy gondolom, hogy van mit felmutatnia Baranyának és Pécsnek. Világszínvonalú termékeink, gasztronómiánk és természeti értékeink vannak – ahogy a Szlovéneknek is. Az ő példájukból jött ez a kezdeményezés”

-foglalta össze a címzetes tanár.

Pécs és Villány mellett a megye többi – kevésbé divatos helyeit is szeretnék a nagyközönségnek megmutatni (ilyen például a Csele-pataknál található felújított taposómalom, ami egyedülálló a világon) hiszen rengeteg olyan gyöngyszem található Baranyában, amiről az emberek nagy része nem is tud, de kétségkívül lenyűgözné őket – mondta el Kovács Dezső.

Továbbá fontosnak tartja, hogy az emberek ne csupán a jövőbeli pozitív hatások miatt fogjanak össze, hanem saját maguk miatt is – legyen büszkék arra, amit eddig elértek és a világnak adtak.

Az általuk tervezett projektet 2021 május végére kell beadniuk, egy Barcelonában található nemzetközi intézetnek, ahol ismertetik terveiket és megoldásaikat.

Egyelőre ez program nálunk még csak ötlet fázisban tart, de Kovács Dezső és Lokodi Ákos nem fogja egy könnyen feladni elképzelésüket. Egy biztos, hatalmas lehetőség rejlene egy ilyen megye szintű összefogásban, ami a moziktól kezdve a zenészeken át, a vendéglátósoktól kezdve a szállásadókig mindenkit érintene.