Címlap Baranya Március 1-től...

Március 1-től lezárják a Szigeti utat

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn egyszerre kezdődik két beruházás a Szigeti úton: a Pécsi Városfejlesztési Zrt. a nyugati kerékpárút kialakítását, a Tettye Forrásház Zrt. pedig vízvezeték-rekonstrukciót hajt végre. A nyár végéig tartó építkezések miatt szakaszosan zárják le a Szigeti út Tüzér utca és Faludi Ferenc utca közötti szakaszát. A városvezetés célja, hogy a beruházások miatt szükségszerű útlezárás a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon - áll a Pécsi Önkormányzat közleményében.

Várhatóan áprilisig fog tartani

A Nyugati városrészi kerékpárút építésével párhuzamosan cserélik ki a régi, 90 éves vízvezetéket a Szigeti úton, a két beruházás miatt március 1-jétől, hétfőtől útlezárásokra kell számítani a nyugati városrészből a belvárosba vezető gerincúton. A pécsieknek az alábbi időpontokban az alábbi szakaszokon kell számítaniuk arra, hogy terelőútra kényszerülnek:

  • 2021. március-április: Faludi Ferenc utca – Gyümölcs utca közötti szakasz
  • 2021. április-június: Gyümölcs utca – Lugos utca közötti szakasz
  • 2021. június-augusztus: Lugos utca – Tüzér utca közötti szakasz

Változik a forgalmi rend

A hétfőtől életbe lépő, várhatóan április végéig érvényben lévő ideiglenes forgalmi rendet az alábbi ábra mutatja.

A Szigeti utat rendszeresen használó pécsiek a városközpont irányába legkésőbb a Szántó Kovács János utcánál hajthatnak le a terelőútvonalként kijelölt 6-os főútra, míg a nyugati városrész felé autózok a Tüzér utcánál kanyarodhatnak a főút irányába. Közlekedésüket tájékoztató táblákkal segítik.

Keleti irányból a Tüzér utcai csomóponttól a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járműveket elterelik az átmenő forgalomból. Ezt sárga hátterű térképes táblán és a besorolás rendjét jelző táblán jelzik, valamint a Szigeti úton a csatlakozó utcák csomópontjaiban a tiltó táblákat elhelyezik.

A Faludi utcai csomópontba mindkét irányból tilos lesz a behajtás. A lezárt területre az érintett lakóingatlanok tulajdonosai a Faludi utca felől hajthatnak be. A Gyümölcs utca a munkálatok idejére dél felől észak felé egyirányúvá válik. A forgalmi rend változását a Tiborc utcában közlekedési táblák kihelyezésével jelzik.

A Páfrány utcai csomópontban a járdaszegélyek és járdaburkolatok jelenlegi helyén azok süllyesztése történik, itt sebességkorlátozásra kell számítani. A Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont előtt, a gyalogos-átkelőhelynél megszűnik az úttest-szűkítés, itt a munkálatok idején szintén sebességkorlátozás lép életbe.

A munkálatokat olyan időpontra időzítették, amikor az alternatív útvonalakon nem végeznek semmilyen más, tervezett útépítést, illetve javítást. Ezzel próbálják segíteni a környéken közlekedő pécsieket.

– A környék lakosságát szórólapokon tájékoztattuk a beruházásról, és arról, hogy a tervek szerint milyen lezárásokra milyen időpontokban kell számítaniuk. Fontos, hogy az útlezárás ellenére a kivitelezők a környéken lakóknak mind a lezárt szakaszra, mind a saját ingatlanjukra történő bejutást folyamatosan biztosítják majd, ahogy a rendőrség, a mentők, a tűzoltók ki- és bejutása, illetve a közműszolgáltatók, hulladékszállítók közlekedése is megengedett lesz. A területen egyebek közt autószerelőműhely, egészségház és több jelentős ügyfélforgalmat bonyolító cég is működik, nekik azt javaslom, hogy a munkaterület vezetőjével egyeztetve azokra az időpontokra hívják ügyfeleiket, amikor a bejutásuk biztosítható. A kivitelezőtől azt az ígéretet kaptuk, hogy a célforgalom és az áruszállítás megoldott lesz a beruházás alatt. Célunk, hogy az építkezés miatt szükségszerű útlezárás a lehető legkevésbé zavarja a pécsieket, a két beruházást is azért végezzük azonos időpontban, hogy minél rövidebb ideig tartson a közlekedőket érintő kényelmetlenség – fogalmazta meg Siposné Bikali Éva, a körzet önkormányzati képviselője.

A beruházás ideje alatt a környéken lakók és minden pécsi türelmét kéri az önkormányzat.

Kiemelt képünk csupán illusztráció*