Címlap Baranya Március 15. &...

Március 15. – Baranya-szerte lesznek megemlékezések

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mohács, Komló és több település is szervezett megemlékezést, ünnepséget az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Siklóson március 14-én hétfőn tartja a város önkormányzata ünnepségét, amely 11 órakor kezdődik. Elsőként a Batthyány Kázmér emlékkiállítás megnyitójára várják az érdeklődőket a Siklósi várba. Ezt ünnepélyes zászlófelvonás, ünnepi beszédek, majd a kápolnában koszorúzás követi. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Siklósi Ifjúsági Fúvószenekar, a Siklósi Hagyományőrző Egyesület, a Tenkes Lovas Sport, Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület valamint a Kanizsai Dorottya Általános Iskola diákjai.

Komlón a városi ünnepély március 15-én 9 órakor megemlékezéssel kezdődik a Kossuth-emlékhelyen a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Komlói Országjáró Baráti Köre szervezésében. Szabadság, szerelem címmel a Szélkiáltó együttes koncertje 10 órakor kezdődik a színházban. Majd a Petőfi szobornál lesz koszorúzás. A korábban meghirdetett szentmise a Római katolikus templomban betegség miatt elmarad.


Mohácson a jeles nap tiszteletére, március 15-én fél 9-kor koszorúzás lesz a Petőfi-domborműnél, ahol közreműködik a Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági fúvószenekar. Ez után fél 10-kor ünnepi szónoklat és koszorúzás lesz a református temetőben lévő kopjafánál.


Harkányban a helyi művelődési házban lesz a március 15-i ünnepség 9 órától. A Kitaibel Pál Általános Iskola diákjai adnak majd műsort. 10 órakor a Munkácsy Albert emléktáblánál tartanak koszorúzás, majd a Kovách Antal 48-as honvéd terehegyi református temetőben lévő sírjánál lest csendes főhajtás.

Szigetváron kedden a menetzene a Zrínyi tértől indul a Kossuth térre, ahol ünnepi térzenét ad a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar. 10 órakor kezdődik az ünnepi műsor és a koszorúzás. A megemlékezésen közreműködnek a Szigetvári Zrínyi Gárda, a Szigetvári Zrínyi Vitézek, a Tinódi Vegyeskar, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar, a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola tanulói és a Tinódi Vegyeskar. A Zrínyi Vár ad helyet a kísérőprogramoknak, ahol kézműves játszóház és délben díszlövés lesz.

Pécsváradon a Kossuth téren 10 órakor veszi kezdetét a koszorúzási ünnepség az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A koszorúkat a Kossuth Lajos szobornál helyezik el. Közreműködik a Pécsváradi Városi Tűzoltózenekar, vezényel Wagner József.


Kozármislenyben
fél 10-kor kezdődik az ünnepi megemlékezés a Március 15. téren, melyen közreműködik a Józsa Gergely Néptánc Egyesület és a Kozármislenyi Fúvószenekar.

A pécsi programokról korábban ITT írtunk.

Kiemelt képünk illusztráció.