Címlap Baranya Mától hosszab...

Mától hosszabbodnak a nappalok, ma van KARACSUN NAPJA!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan úgy várják ezt a napot, mint a karácsonyt. Pedig ez még csak a karacsun, azaz téli napforduló. Mától napi 1 perccel hosszabbodnak a nappalok. Egész pontosan 15:55-kor tűnik el a horizont mögött a Nap. 

December 21-e a téli napforduló, azaz az év legrövidebb napja. Mostantól – ha csak egy kicsivel is, de – egyre tovább lesz világos. Ez a nap a karacsun napja, ami türk nyelven a sötétség fordulását jelenti.

Megáll az idő ilyenkor

Hazánkban régen úgy tartották, hogy mától három napon át – Krisztus megszületéséig – áll az idő.

Ősi magyar neve: karacsun

A kara feketeséget, sötétséget jelent türk nyelven, míg a csun fordulást. Innen származik ünnep elnevezése, azaz a sötétség fordulása. A magyarság körében jóval később meghonosodott keresztény ünnepre, a karácsonyra is ezt a szót vetítették rá.

A mai naphoz kapcsolódó babona, hogy ha a régi felesleges, nem használt dolgainktól megszabadulunk, azzal helyet adunk valami új eljövetelének.

A Nap

ezen a napon delel a legalacsonyabban, valamint leghosszabb ideig van sötétség. A téli napforduló alkalmával a fény diadalát, az élet megújulásába vetett hitet ünnepelték.

Érdekesség: keleten 12 perccel előbb kel és nyugszik a nap

Magyarország nyugati és keleti határánál 11-12 perces eltárás van a napkelténél és napnyugtánál. Ma 07:29 kelt fel a nap és 15:55-kor nyugszik. Szilveszterkor ez már 16:02-kor következik be. A nyári napfordulónál 20:44 körül szokott ez megtörténni.