Címlap Baranya Még vasárnapi...

Még vasárnapig látogatható a püspökszentlászlói arborétum!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy héttel korábban kezdődik a téli szünet Püspökszentlászlón, vasárnapig azonban még meg lehet csodálni az arborétumot. Végleges bezárását a Pécsi Egyházmegye nem tervezi, tavasztól újraindul a látogatás. A barokk stílusú kastély és templom télen sem nem zár be, továbbra is látogatható.

“Szeretnénk, ha ez a kert olyan inspirációt közvetítene vendégeink számára, ami új gondolatok és tettek megalkotására buzdít. Kívánom, hogy az itt eltöltött idő a testi-lelki épülést szolgálva váljon ajándékká mindannyiunk számára, hogy a természet gazdagságából újjászületve térhessünk vissza otthonainkba! – így méltatja az arborétumot Felföldi László pécsi megyés püspök, aki az arborétum honlapján olvasható köszöntőjében a Teremtés könyvéből vett idézetével is jellemzi a kert hangulatát: „Az Úristen vette az embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze.”

Ezért vezették be tavaly, hogy már csak felügyelet mellett lehet gyönyörködni az arborétumban, amit rengeteg károkozás ért az ellenőrizhetetlen turistaforgalom miatt.

„Az arborétumban tábortüzet rakó vagy a tavat kővel teledobáló, a növényeket vázába gyűjtő kirándulók magatartása egyre nehezebbé teszi értékeink méltó őrzését. Az egyházmegye szeretné Püspökszentlászlót a teremtett világ védelme mentén a lelki elcsendesedésre vágyók imáinak, a kastélyban folyó lelkigyakorlatokon részt vevők feltöltődési helyszínének, a kulturált látogatás színterének megőrizni” – nyilatkozta tavaly a Pécsi Egyházmegye, amely tavasztól továbbra is nyitva tartja a területet a csoportos látogatók elött.

– A Pécsi Egyházmegye nem tervez változást a püspökszentlászlói kastély és arborétum látogatási rendjében. 2021. november 1-től 2022. március 15-ig – az eddigi rendnek megfelelően – téli szezon lesz, aminek jellemzője, hogy csak a kastély látogatható és csak csoportos regisztrációra van lehetőség. 2022. március 15-tel visszatér a nyári működési rend, ahogy idén is volt – közölte a Pécs Aktuál kérdésére a Pécsi Egyházmegye.

Az arborétum már csak október 24-ig látogatható, ami regisztrációhoz kötött, jelentkezni ITT lehet.

A HELY

A kastély arborétumát mai formájában Hetyey Sámuel püspök létesítette. A kastély 1797-es építése után parkosították az épület környezetét. Esterházy püspök idején már szökőkút állt a kastély előtt, a réten pedig egy halastó terült el. Hetyey püspök a 19. század végén újabb hat katasztrális hold megvásárlásával kibővítette, majd alácsöveztette a területet, hogy minden pontját egyenletesen öntözni lehessen, és ennek érdekében egy ciszternát is létrehoztak. Különleges növények és fák telepítésével arborétumot alakíttatott ki az akkori püspöki főkertész, Hrban Ferenc vezetésével. A kastély elé egy Zsolnay-szökőkutat állított, és ő telepítette a számos fenyőfajtát is a kertbe. Később Zichy püspök hozta létre a vadasparkot, ahol őzeket, majd 1913-tól dámvadakat tartott. Ekkortájt készülhetett el a tekepálya és a szabadtéri úszómedence is.

Az arborétum ma a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, egyszersmind a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része. Nyolcvannégy fa- és cserjefajta található itt a világ minden részéből. 2012-ben a Pécsi Egyházmegye európai uniós turisztikai pályázatot nyújtott be a kastély idegenforgalmi hasznosítására „Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont, Zarándokház és Mindszenty-emlékhely a Mecsekben” címmel.

A MINDSZENTY-ÜGY

Az itt lakók életét 1955-ben zavarta meg egy nagyobb incidens, amikor július 12-én az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) huszonnégy órán belüli távozásra szólította fel őket. A csomagjaikat nyolc teherautó vitte utánuk Verőcére. A sietség oka az volt, hogy július 17-én itt helyezték el titokban a koncepciós perben elítélt Mindszenty József esztergomi érseket, prímást, bíborost. A kastélyt „megfelelően” felkészítették a házi őrizetben lévő főpap fogadására: magas deszkakerítést emeltek köréje, hogy a helyiek ne láthassák, kit őriznek ott. Az emeleten jelöltek ki két szobát Mindszenty számára, a földszinti helyiségeket pedig elfoglalták az őrzésére Pécsről kirendelt ÁVH-sok. Október 10-én a szintén koholt vádak alapján elítélt Grősz József kalocsai érseket is Püspökszentlászlóra szállították házi őrizetbe. Mivel azonban az épület állaga ekkorra már meglehetősen leromlott, nem egészen egy hónap múlva, november 2-án Felsőpeténybe, az államosított Almásy-kastélyba költöztették át mindkettőjüket.