Címlap Baranya Megdőlt az id...

Megdőlt az idei első melegrekord, 16,4 Celsius-fok volt Bátán

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január 4-én, csütörtökön dőlt meg 2024 első melegrekordja. A legmelegebb Mohács mellett, Bátán volt. Az előrejelzések szerint a tavaszias időjárás hétvégéig tart.

Csütörtökön a Mecsek lábánál több helyen közel 17 fokot is mértek.

HungaroMet hivatalos adatai szerint azonban

Bátán 16,4 fokig melegedett a levegő hőmérséklete.

Ez pedig megdöntötte a két évvel ezelőtti, 15,7 fokos országos melegrekordot, amit Drávaszabolcson mértek.

Lassan azonban vége az enyhe időnek,

vasárnap hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el hazánkat. Jövő héten visszatérnek a kemény éjszakai fagyok, és a nappalok is csípősek lesznek.

Minek volt köszönhető Pécsett és a Mecsekben tapasztalható enyhe idő?

A főn fűtötte fel a levegőt. A főnt száraz és meleg bukószélként jellemezhetjük. Magashegységek környezetében alakul ki, amelynek egyik (luv) oldalán az érkező levegő felfelé kényszerül, lehűl és nedvességtartamát a hegy ezen oldalán adja ki. (wikipédia)

Tavaly december elején havazott Pécsett

Most télen – igaz, az már tavaly volt – Mikuláskor érkezett az első hó. Akkor több napig élvezhették a pécsiek a télies időjárást. A meteorológusok szerint vasárnaptól újabb csapadék érkezhet.

Hétfőn -3 fokig hűl a levegő

A met.hu szerint hétfőn már borult időre számíthatunk, majd főleg a nap második felében már észak felől vékonyodik, szakadozik a felhőtakaró. A délen és a középső országrészben egy konvergencia mentén még előfordulhat kisebb havazás, másutt kicsi a csapadék esélye. Az északi, északkeleti szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A Dunántúl nyugati felén hófúvás is kialakulhat. Hajnalban általában -9 és 0 fok közötti értékeket mérhetnek. Kora délután -6, +1 fok között alakul a hőmérséklet, az ország nagy részén tehát egész nap fagy várható.