Címlap Baranya NAGYLELKŰ: 35...

NAGYLELKŰ: 35 millió forintot adományozott egy német nő, Orfűn nyitottak nyaralót a gyerekeknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok is nyaralhatnak ezentúl Orfűn, ugyanis nemrég átadták a Szent Margit Pihenőházat, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régiója üzemeltet majd. Kiderült: egy németországi hölgy végrendeletében 35 millió forintot hagyományozott magyarországi ifjúsági munkára, amiből végül jutott az orfűi ház felújítására is.

Akadálymentesített pihenőház várja azokat Orfűn, akiknek lehetőségük sem lenne a nyaralásra – jelentette be a Szeretetszolgálat. A korszerű konyhák, szobák egy egyedülálló felajánlás segítségével valósulhattak meg.

Egy németországi hölgy végrendeletében 35 millió forintot hagyományozott, ami Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend nemrég leköszönt magyarországi nagykövete közbenjárásával Orfűre érkezhetett adományként.

– Nekem nagy öröm, hogy megnyílhatott ez a ház – fejtette ki Ugron Imre. – Nem csupán azért, mert személyesen tudtam közbenjárni ennek az elképzelésnek a megvalósításában, hanem azért is, mert én szinte hazajárok ide. Édesanyám bükkösdi születésű, édesapám itt van eltemetve, ezért a pécsi csoport talán a legkedvesebb máltai csoport számomra.

A Szent Margit Pihenőház 25 személy befogadására alkalmas, és a Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régióban található intézményeiből és a Felzárkózó Települések program régiós falvaiból érkeznek vendégek, elsősorban fiatalok. A pihenőház egész nyáron fogadja vendégeit, és az is mutatja, mekkora igény van rá, hogy már most teljes foglaltsággal üzemel.

Régi nagy álmunk vált valóra azzal, hogy megnyithatjuk ezt a pihenőházat – mondta megnyitó köszöntőjében Csonkáné Utasi Katalin, a Felzárkózó Települések program dél-dunántúli régióvezetője. – Nagyon fontos célunk volt már régóta, hogy olyan gyerekek számára tudjunk nyaralási lehetőséget biztosítani, akik olyan anyagi és társadalmi körülmények közül származnak, amelyek nem teszik lehetővé az évi nyaralásokat. Külön öröm, hogy ebben a pihenőházban olyan ellátottjaink is eltölthetnek néhány napot, akik valamilyen fogyatékkal élnek, hiszen számukra is kiemelkedő lehetőség vízparton pihenni pár napot.