Címlap Baranya Napvitorlából...

Napvitorlából és sátorból készít menő táskákat egy komlói édesanya

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amit más kidobna, abból a komlói anyuka táskát készít. Róna Ágnes a napvitorlák és sátorponyvák lehulló darabjaiból és a kávés zsákokból varrat nem mindennapi strapabíró szatyrokat és szütyőket Pécsett. A környezetvédő ezzel szeretne példát mutatni a trendet is követő lányoknak, hölgyeknek. Szerinte egy újrahasznosított darab is lehet divatos.

Szúnyoghálóból készült táska kávészsák-betéttel

“Egyre melegebb a nyár, egyre több árnyékra van szükségünk, ezért egyre több napvitorla készül. Arra viszont sokan nem gondolnak, hogy ezek lehulló darabjaiból mi minden készíthető” – indítja a beszélgetést Róna Ágnes. A komlói édesanya egy sátorgyártó cégnél dolgozott, amikor szúrni kezdte a szemét a sok felhalmozódó szemét. Ezért – a fenntarthatóság jegyében – táskákat kezdett tervezni napvitorlából, sátorból és kidobásra ítélt anyagokból!

“A sátrak gyártása nem fog abbamaradni, tehát azt kell meglátni, hogyan tudjuk kímélni a környezetet” – Ági

Hódít a napvitorla és a szúnyogháló is trendi tud lenni

– Igyekszem a fiatalabb generációt megcélozni ezekkel a táskákkal. Azok, akik megtapasztalják, hogy a feleslegessé vált alapanyagból milyen klassz dolog lehet, talán más területen is környezettudatosabbak lesznek – vallja Ági.

Ez egy festményből készült táska, amit szintén kristályponyvával takart be Ági

Ez az anyag másként működik, mint egy textil

A kávészsákok jutából készülnek, ami erősen szöszöl. Ági ezeket az anyagokat a sátrak “ablakaival”, azaz kristályponyvával varrja körbe.

– A kávépörkölők már keresnek és ők ajánlják fel a zsákokat. Hisznek abban, hogy ezáltal ők is tudnak tenni valamit a környezetért – mondja a táskakészítő. A napvitorlák egyébként magas UV- és szakítószilárdsággal rendelkeznek, tehát maximálisan strapabírók.

Ági szerint Magyarországon még gyerekcipőben jár a környezet- és állatvédelem. Ezért gondolja úgy, hogy apró léptekkel példát lehet mutatni azoknak is, akik a trendeket követik, de nyitottak a tudatosságra.