A gazdák egy része már a következő napokban nekiláthat a munkálatoknak.
A mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-területen a fehérszőlőfajtákat már augusztus közepén el kezdték szedni.
Augusztus utolsó napjaiban a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indul meg az igazi szüreti időszak Villányban. Ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően várhatóan jó évjáratú bor lesz az idén.
A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül a kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni. Szeptember végén indul csaknem 300 hektáron a merlot, 320 hektáron a cabernet franc, 280 hektáron a kékfrankos szüretelése, a 400 hektáron termelt sauvignon fajta fürtjeit pedig októberben szakítják le a tőkékről.