Címlap Baranya Néhány nap és...

Néhány nap és indul villányi borvidék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szürete

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gazdák egy része már a következő napokban nekiláthat a munkálatoknak.

A mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-területen a fehérszőlőfajtákat már augusztus közepén el kezdték szedni.

Augusztus utolsó napjaiban a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indul meg az igazi szüreti időszak Villányban. Ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően várhatóan jó évjáratú bor lesz az idén. 

A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül a kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni. Szeptember végén indul csaknem 300 hektáron a merlot, 320 hektáron a cabernet franc, 280 hektáron a kékfrankos szüretelése, a 400 hektáron termelt sauvignon fajta fürtjeit pedig októberben szakítják le a tőkékről.