Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lekerülhet az erdei gomba az étlapokról, miután egekbe szökött az ára. Amíg tavaly ilyenkor kaszálni lehetett a gombát, most szinte semmi nincs. Jó hír: mivel nincs gomba, mérgezés sem volt idén.

Talán még sosem volt ekkora hiány erdei gombákból, mint idén. Amíg a Dráva menti erdőkben még találni valamit, a Mecsekben semmit. Erről egy gombaszakértő beszélt a Pécs Aktuálnak, aki szerint még ahhoz a kis mennyiséghez sem lehet hozzájutni, ami a Dráva környékén terem, mert a felvásárlók összeszedetik a helyiekkel.  

A Barcs környéki falvakban mostanában egész nap szinte mindenki az erdőket járja, hogy azt az egy-két kilónyi gombát eladja a felvásárlónak, aki jelenleg 4400 forintot ad a vargánya kilójáért.

Mire a gomba beér a pécsi vásárcsarnokba, duplájára nő az ára, ami sok-sok éve nem volt ilyen magas.

A vargányának 7, a szegfűgombának és az egyéb tinóru fajtáknak 4 ezer forint a kilónkénti ára.

A napokban megjelent még a karbolszagú csiperke, a lila pereszke, az óriás tölcsér, és az őzláb gomba, de ezek is leginkább a réteken és a ligetes erdőkben élnek, a Mecsekben alig találni.

– Július végén volt egy nagyobb vargánya a hullám az Ormánságtól-Zobák pusztáig, ami egy hétig tartott, azóta semmi – tette hozzá a szakértő.

A gombahiány az aszály miatt van, viszont mivel nincs gomba, mérgezés sem volt idén

– 2020 szeptembere óta laboratóriumban igazolt gombamérgezés nem fordult elő Baranyában. Az utolsó ilyen eseményt a megyében a 2019. évben jelentették a Kormányhivatalnak. Abban az évben gombamérgezés következtében összesen 17 ember betegedett meg, illetve részesült kórházi ellátásban. A megbetegedések minden esetben magánháztartásban fordultak elő, saját szedésű, vadon termő gombából készült étel fogyasztását követően. A gombát egyik esetben sem mutatták meg gombaszakértőnek. Ezek az esetek is ráirányítják a figyelmet arra, hogy a gombamérgezés megelőzése és a súlyos egészségkárosodás elkerülése érdekében

a természetben szedett gombákat fogyasztás előtt nagyon fontos bevizsgáltatni képesített gombaszakellenőrrel.

A gombaszakellenőrök friss listája, valamint a leggyakoribb ehető és a hozzájuk hasonló mérgező gombafajok fotói megtalálhatók a Nébih honlapján – közölte a Pécs Aktuál kérdésére a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Tinoru fajták ára most átlagosen 4000 Ft/kg

Baranyában halálos mérgezés 2012-ben volt utoljára, akkor egy háromtagú család egyik tagját már nem lehetett megmenteni. A családot a szigetvári kórházba szállították, azonban a 43 éves anyát és 23 éves lányát még aznap tovább vitték Budapestre, mert súlyosbodott az állapotuk. Az anyán már itt sem tudtak segíteni, nem élte túl a mérgezést.