Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Férfiaknak szóló programot hirdetett a Pécsi Egyházmegye: hét helyszínen folynak a beszélgetések lélekről, jellemről, sorsról, barátságról. Elmentünk mi is, és döbbenten láttuk, hogy több mint 300 férfit érdekelt rajtunk kívül a program, amit a pécsi Magtár Látogatóközpontban szerveztek meg.

Felföldi László, pécsi megyéspüspök Szabó T. Anna költő, műfordító, Lackfi János 40. születésnapjára még 2011-ben írt versével nyitotta meg az első Férfitalálkozót. Ezt inkább bemutatjuk hang formában, ahogy a püspök maga szavalta el, mert a vers és annak üzenete az egész program alaphangját megadta.

Vadászat, foci, kocsmázás vs. férfielnyomás

Ez csak néhány dolog, amit azért csinálnak a férfiak, hogy együtt legyenek beszélgessenek és sokszor megoldást találjanak a nehézségeikre, problémáikra.

férfinak lenni ma nem könnyű, de erről keveset mernek beszélni a férfiak; mint ahogy arról is, amikor elnyomják őket. Hol a média, hol az ilyen-olyan mozgalmak, amelyek sokszor egy torz világ- és társadalomképre építenek, és azt erőltetik

– derült ki a beszélgetés felvezetőjéből, de ennél több konkrétum nem hangzott el. Az előadások első négy alkalma egyébként a férfi lélekről, jellemről, sorsról, barátságról szól – tudtuk meg.

„Kicsit el kell gondolkodjunk magunkról, mert a világ, amiben élünk, teljesen megváltozott az utóbbi 50 évben. Sokkal többet változott, mint az előző ezer évben. A férfi lét, a lélek és a nevelés körülményei megváltoztak.

Látom azt, hogy a családban, a napi életben a férfiak szenvednek, nem találják a helyüket, sok minden elbizonytalanodott számukra

– indokolta a Pécs Aktuálnak Felföldi László, hogy miért is találták ki ezeket a beszélgetéseket.

Ha egy férfi azt érzi, hogy nincs minden rendben ebben a világban, és nem találja a helyét, azt kell mondjam, hogy ez teljesen normális. Azért beszélgetünk, hogy

a férfiak újra a helyükön érezzék magukat és visszakapják az önbecsülésüket. Össze kell állnunk, össze kell fognunk, saját családunkban, saját közösségünkben, mert megpróbálnak szétverni bennünket, a családot, közösséget, barátokat, de A PAPSÁGOT ÉS AZ EGYHÁZAT IS

– egyebek mellett erről is beszélt előadásában Felföldi László pécsi megyéspüspök.

A programsorozat első találkozóján az „Erő és erőtlenség” volt a téma. Megdöbbenve láttuk, hogy a résztvevő férfiak alig fértek be a Magtár Látogatóközpont konferenciatermébe: több mint 300-an jöttek el a rendezvényre.

– 40-50 résztvevővel kalkuláltam, gondoltam jókat beszélgetünk kis körben, de ekkora érdeklődésre nem számítottam. Előtte nap boldogan kezdtünk bele az egész város feltérképezésbe, hogy hol fogunk elférni, de végül is megoldottuk az eredeti helyszínen – tette hozzá Felföldi László.

Az első meghívott Dr. Kovács Tibor diakónus belgyógyász, egyetemi tanár volt, aki a férfi lét biológiai sajátosságairól beszélt, a genetikailag meghatározott fizikai erő mögött rejlő elméleteket osztotta meg a közönséggel.

A rendezvénysorozat keretein belül Felföldi László megyéspüspök

olyan lehetőséget szeretne teremteni, ahol maguk között önmagukról beszélgethetnek a férfiak, hogy aztán hazatérve, családjaik körében hatékonyabban találják meg a helyüket.

A püspök célja a közös gondolkodás a megváltozott világban való helykeresés nehézségeiről; valamint olyan alkalom és közösség teremtése, mely teret biztosít a férfi lélekkel együtt járó érzések megosztására, gondoltok kicserélésére.

Az elsőadások tematikája ITT tölthető le, regisztrálni ITT lehet.

Fotók: Pécsi Egyházmegye