Címlap Sport Ennél jobb mu...

Ennél jobb munkahely nincs a világon: a gyönyörű Orfű, Pécsi-tó!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mobil stéget tegnap kiszedték, ezzel pedig gyakorlatilag befejeződött a Pécsi Kajak-Kenu Club sportolói számára az idei vízi szezon. Orfűről, a Pécsi-tóról átteszik a székhelyüket Pécsre, a Szabadság úti tornacsarnokba – mert a munka nem állhat meg télen sem. Pláne nem a klub elnökének, vezetőedzőjének, ifjabb Csaba Andrásnak. Hogy mit jelent számára a kajak-kenu? Ez is kiderül!

Szimbolikus mozzanat ez a kajakosok számára. Minden évben úgy zárul a vízi szezon, hogy egy őszi, napsütéses szombaton lemegy az orfűi vízitelepre a klub apraja-nagyja, majd közös erővel kiszedik a vízből a stéget, leszedik róla a kagylókat, algátlanítják, aztán szépen elteszik télire. Motorcsónak azért még maradt lent a vízen, mert a felnőtt sportolókat nem rettenti el a hűvösebb idő, ők azért lemennek még evezni, ha van rá lehetőség.

Szerencsésnek érzi magát, hogy Orfűn dolgozhat

Az egyesület elnöke, egyben vezetőedzője, ifjabb Csaba András számára ez a sokadik ilyen bepakolás. Gyakorlatilag itt nőtt fel Orfűn, ahol nagyapja, Csaba András honosította meg a sportágat a ’60-as évek végén, édesapja pedig, aki szintén Csaba András, a klub korábbi elnöke és vezetőedzője volt. Idén szeptember elején egy névadó ünnepség keretében róla nevezték el a kajakosok orfűi otthonát Csaba András Vízisport Központnak. Felemelő érzés lehet olyan létesítményben dolgozni, ami az édesapa nevét viseli…

– Büszke is vagyok rá, nagy dolognak, nagy elismerésnek tartom. Ugyanakkor picit fura is, hiszen én is Csaba András vagyok – mondta a Pécs Aktuálnak a legifjabb Csaba András, aki immár 2003 óta edzősködik a klubnál, s aki számára a kajak-kenu tölti ki a mindennapokat. Egyáltalán nem bánja, azzal együtt sem, hogy Guinness Rekorder is lehetne azzal, hogy hányszor tette meg oda-vissza a Pécs-Orfű utat. – Én szerencsésnek érzem magam azért, hogy Orfű, a Pécsi-tó a munkahelyem! Ennél gyönyörűbbet el sem lehet képzelni! Ide mindig jó érzéssel megy ki az ember, szívesen van kint, mert csodálatos a hangulata, lenyűgöző a szépsége. Ilyenkor, ősszel is egészen elképesztőek a színek, amiket produkál! De rögtön hozzáteszem, azt sem bánom, hogy mostantól Pécsett fogunk edzeni: pont azért szeretem ezt a sportágat, mert komplex, sokoldalú, színes. Mint az őszi fák.

Ifjabb Csaba András a nővérével az édesapjuk nevét viselő emléktáblánál

Meglesz benne az elhivatottság húsz év múlva is?

Ez egy életforma, teszi hozzá. Valóban az: aki ismeri, tudja, hogy mindig a kajak-kenu körül forognak a gondolatai, ha nem a vízen van, akkor javítja az eszközöket, edzéstervet gyárt, csinálja a papírmunkát. Most, a délelőtti stégpakolás után már a laptop előtt ül és a téli terembeosztást készíti.

– Én nagyon szeretem ezt, a munkám, a hivatásom által boldog embernek mondhatom magam! Egyvalamitől félek csupán: meglesz-e bennem ugyanez az elhivatottság húsz év múlva is, ahogy megvolt a sportág nagy öregjeiben, például édesapámban, Séra Miklósban, Fábiánné Rozsnyói Kati néniben, vagy éppen Babella Laci bácsiban.

Meglesz, nyugtatjuk meg. Ahogy a sportág szeretetét, úgy minden bizonnyal a kitartást, az elhivatottságot is örökölte édesapjától, nagyapjától.

Egy újonc kisgyereket megtanítani – ez áll a szívéhez a legközelebb

A munka egyébiránt teljes embert kíván. Sőt, két teljeset is maximálisan lekötne. Amellett ugyanis, hogy a PKKC-t vezeti és a klubnál edzősködik, a Kammerer Zoltán Regionális Akadémia menedzseri feladatait is ellátja.

– A munkámban így tényleg benne van minden: a stégen térdelő edzőtől az elegánsan megjelenő szakemberig minden téren helyt kell állnom. Így igazán sokoldalú ez az egész. Elárulom, most is az áll a szívemhez a legközelebb, ha a stégen térdelve egy újonc kisgyereket először ültetek hajóba, megismertetem és megszerettetem vele a sportágat. Ez egy csodás érzés!

Fejlődnek: idén elkészül a Bandi bá vendégház

A kajakos munkája miatt a régebbi baráti köre nagy részét elveszítette. Most is jóban vannak, ami természetes, de egész egyszerűen nincs rájuk ideje. Nincsenek metszéspontok.

– Van, aki szerint kicsit túlspilázom az egészet, túl sok időt, energiát ölök bele. Én viszont úgy vagyok vele, hogy vagy jól csinálom, vagy sehogy. Szerintem pedig csak így lehet jól csinálni!

Az biztos, hogy az eredmények, valamint a klub fejlődése őt igazolja. Az Orfűi Aktív Víziturisztikai Központ létrehozásával kifogástalan környezetbe kerültek a kajakosok, tényleg remek otthonra leltek, de a fejlesztésekkel továbbra sem álltak le. A sporttelep tőszomszédságában idén végleg elkészül a Bandi bá vendégház, amely a hozzájuk látogató edzők, sportvezetők kulturált elszállásolását segíti. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy néhány méter választja csak el őket az Orfűi Sporttábortól, ahol a futópályától a konditermen keresztül a megfelelő mennyiségű szállásig minden megtalálható és minden a rendelkezésükre áll, leszögezhető, hogy most tényleg minden adott a magas színvonalú szakmai munkához!

Napsütés, vízpart: ilyen környezetben a munka is könnyebben megy!