A naplemente bizony itt is excellente, aki egyszer megáll a Barátúri-tónál, biztosan visszatér még oda
Címlap Hírek Mi lesz veled...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A címben szereplő kérdésre sokan biztosan azt válaszolnák, hogy már most a nagy kedvencük – nagyon sokan járnak sétálni, kirándulni, a kutyával kalandozni. Még 2021-ben lapunkban megírtuk, hogy a tavat meg szeretnék nyitni a fürdőzők előtt, ez egyelőre nem történt meg, így a helyiek is kíváncsiak arra, vajon mi lesz a végkifejlet.

Egyvalami biztos: a környezet, a hangulat varázslatos a Barátúri-tónál. Egy naplemente megfizethetetlen, a magányos fa tökéletes „alany” egy-egy fotóhoz.

Nemrég jártunk a tónál, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt az elmúlt két, két és fél évben. Azt láttuk, hogy gyakorlatilag semmi. Ám annak ellenére, hogy csak egy hatalmas vízfelület található egy kis falu mellett, se büfé, se SUP-kölcsönző, semmi, mégis nagyon sokan járnak ki. Tucatnyi sétálóval találkoztunk egy szimpla délutánon, sokaknál ott volt a négylábú kedvenc is, mindenki jókedvűen mászkált a tóparton, beszélgetett, élvezte a csendet, a nyugalmat.

Hogy meddig lesz ez így, jó kérdés. Kérdésünkre a helyiek úgy fogalmaztak, fogalmuk sincs arról, hogy mi várható a közel- és távoli jövőben. A tervekről ők is hallottak, miszerint strandolásra, evezésre, rendezvények megtartására, esetleg horgászatra használnák a tavat, de miután az utóbbi két-három évben nem történt semmi, nem tudják, megvalósulnak-e az álmok. Tavaly kajakokat és szörföket már lehetett látni a vízen, állítólag ki voltak kötve egy stéghez, ám hogy ki lehetett-e bérelni őket, arról nem volt információja az általunk megkérdezett barátúri lakosnak.

Egyelőre tehát teljes a csend a Barátúri-tónál, ezerszer nyugalmasabb, mint Orfű – de lehet, hogy néhány év múlva a „szomszédra” fog hasonlítani. Az biztos, hogy sokan látnak benne fantáziát, és olyanok is vannak már, akik léptek: információink szerint apartmanházakká alakítanak át egy-két barátúri épületet, tehát néhányan üzletet szimatolnak.

Ahogy a helyiek, mi is kíváncsian várjuk, mi lesz ezzel a kis 28 hektáros, Magyarhertelendhez tartozó mecseki gyöngyszemmel!