Amikor csak teheti, hajóban van: Székely Antal számára örök szerelem a vitorlázás
Címlap Sport Ez igen: hete...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége jóváhagyta a 2023-as egyesületi ranglistát, amelyen a World Sailing osztályokban az előkelő hetedik helyen végzett az Orfűi Vitorlás Egyesület! A sikerhez szükséges pontokat az extraklasszis hajós, Székely Antal szállította.

A Magyar Vitorlás Szövetség 147 egyesülete közül 78 került fel a 2023-as rangsorokra. A World Sailing osztályokban 31, a nemzeti osztályokban 47 klubot értékeltek a szerzett pontok alapján – mindez természetesen a versenyeken elért eredményességet mutatja. Az Orfűi Vitorlás Egyesület előbbi rangsorban robbantott egy nagyot: bár abszolút kis klubnak számít (otthona, a Pécsi-tó sem nagy a Balatonhoz, vagy a Velencei-tóhoz képest), 126 taggal rendelkezik, ennek ellenére az előkelő hetedik helyen végzett!

A kívülállóknak ez biztosan meglepetés, a bennfenteseknek kevésbé, hiszen ők tudják, hogy az orfűieket hosszú ideje erősíti egy vitorlázásban igazi „nagy öregnek” számító klasszis, Székely Antal. Nincs mit szépíteni, az egyesület mind a 61 pontját a szöuli olimpiát is megjárt Tonó szerezte 2023-ban: a Görögországban megrendezett finn masters világbajnokságon megnyerte a korosztályát, csapatban is 1., összetettben pedig 4. lett (ez összességében 27 pontot ért), a nyílt Európa-bajnokságon 13. helyen végzett (8 pont), a magyar bajnokságon abszolútban 2., korosztályában 1. lett (26 pont).

– Eredményes évem volt tavaly, és idén is várnak majd rám rangos versenyek – fogalmazott a Pécs Aktuálnak az örökifjú sportember. – Május 1-jén lesz a klubunknak egy palicsi látogatása: tavaly is voltunk, nagyon jól sikerült, úgyhogy idén is sokan tervezzük, hogy megyünk. Egy héttel később kezdődik Olaszországban a masters világbajnokság, amelyen most is indulok. Mindig nehéz megjósolni, hogy mi vár ránk, mindenesetre a 2023-as világbajnoki cím után idén is legalább az első hatban szeretnék végezni a korosztályomban. Nem lesz könnyű, az biztos, mert nagyon sokan neveztek: tavaly összesen százötvennégy induló volt, a korosztályomban hatvan, most már háromszáztíznél, illetve száznegyvennél tartunk… Emellett szeptemberben ott lesz még a szokásos országos bajnokság, valamint a Garda-tavon is indulok egy versenyen.

Bár a pontokat Székely Antal szállította, az egyesület is mindent megtesz azért, hogy aki az OVE-ban sportol, esetleg versenyez is, annak minden feltétel adott legyen a jó felkészüléshez. Kulturált körülményeket biztosítanak, megújult a vizesblokk, van kültéri szauna (biztosan jólesik néhány óra vitorlázás után), tavaly beszereztek egy dupla utánfutót, rendelkezésre áll egy mikrobusz, és idén vettek egy új motorcsónakot.

– Az kifejezetten örömteli, hogy az egyesület a beérkező pénzek nagy részét visszaforgatja a klubba. Ennek köszönhetően technikai szinten mindig van fejlődés, ami nagyon fontos az oktatás, illetve az utánpótlásnevelés miatt – tette hozzá Székely Antal.

Tényleg nem néz ki rosszul a rangsor: az első a Balatonfüredi Yacht Club, a hetedik az Orfűi Vitorlás Egyesület
Székely Antal (középen) nem csak egyéniben, a magyar csapat tagjaként is a dobogó tetejére állhatott a masters világbajnokságon