Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Galaxis Pécs legmenőbb és legdrágább diszkója volt, amikor 1992-ben megnyílt. Hat évig működött, majd lakóházzá építették át. Az egykori Hirschfeld-villa most eladó.

Csaknem 100 évig állt eredeti állapotában a pécsi sörfőző Hirschfeld család vincellér villája, amit a kilencvenes évek eljén diszkónak építettek át. A szórakozóhely hat évig működött, mert a környéken lakók nem sokáig tűrték a hangzavart, a hangoskodó részeg fiatalokat. A sorsát megpecsételte, hogy a lakók elérték, hogy este 10-ig lehessen nyitva, ez érthető okokból nem működött, ezért átálltak a vasárnap reggel 7-kor kezdődő after partykra. Ez sem tartott sokág, ezért a tulajdonos lakóházzá alakította át, és több lakás készült benne. Ezek egyike eladó most, pont az a rész, ahol a diszkó működött. A belső nem nagyon változott, majdnem olyan, mint fénykorában.

Azt kevesen tudják, hogy valaha patinás villa volt a Bálicsi völgy éke. Az ismert pécsi sörfőző, Hirschfeld Leopold fia, Sámuel építette szőlőbirtokán a XIX. század végén. Egyike volt azoknak a vincellér villáknak, amelyekben a tehetős pécsiek pihentek a Mecsek-oldali birtokukon. Ezekből alig húsz darab maradt fenn, többségük szakszerűtlenül és ízléstelenül átépítve. Mivel nem állnak védettség alatt, ezért akár elbonthatják vagy át is alakíthatják őket.

A régi kép 1900 körül készült, s az úgynevezett Hirschfeld-villát ábrázolja a Bálicsi és a Donátusi út szögletében. A villa igen jellegzetes egyede a korabeli stílusnak. Különösen szép a nyitott terasz a maga remekmívű faragványaival.

A Mecsek-oldali vincellér házak

A szőlőhegyi nyaralók és présházak többsége a 19-20. század fordulóján épült. A gazdagabb polgári családok mecsekoldali szőlőjükben építették ezeket, ide jártak pihenni és szőlőt művelni. Az épületek alsó szintje présházként funkcionált pincével egybekötve, fölötte volt néhány lakószobával a fatornácos díszes élettér, ahova ki lehetett ülni olvasni, beszélgetni, borozgatni és étkezni. Ezen épületek többségét „vincellérháznak” nevezik, mert a vincellér készítette a bort a gazdának, a gazda csak pihenni járt ki. A pécsi szőlőhegy valamikori monarchiás ragyogó építészeti emlékeiből csak néhány présház maradt fenn.

„Könnyű kimondani, hogy őrizzük meg építészeti értékeinket. Nehéz azonban megvalósítani ezt, amikor a társadalom, a politika ellenkező irányba motivált. A szocializmusban nagyon sok ilyen villa esett áldozatul, a demokrácia jegyében, hogy a panelek szorításából a szabad levegőre juthassanak a panellakók. A birtokokat felparcellázták, a villákat lebontották, jobb esetben átépítették” – olvasható Bachmann Bálint építész Integrált Örökségvédelem című tanulmányában.

Megpróbáltuk megtalálni a megmaradt villákat, amelyekből mi 18-at tudtunk lefényképezni. Legutóbb a Jakabhegyi út és a Felsőmakár utca sarkán tűnt el egy ilyen patinás épület, amit a tulajdonos nem talált megmentésre érdemesnek.

A 2010-es években elbontott Vincellér ház a Jakabhegyi úton