Címlap Gazdaság Nyereséges a ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szemerey-testvérek tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde két évnyi veszteség után lett nyereséges, ám még így is több milliárd hiányzik a cégből – írja a Privátbankár.

A Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei – Szemerey Tamás Béla és Szemerey Zoltán András (aki a részesedését megfelezte fiával, Szemerey Bertalan Zoltánnal) – tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde a 2022-est csaknem másfélszer meghaladó, közel 5,35 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2023-as évét. Ez azt jelenti, hogy már második éve nő a forgalma, amely 2021-ben még csak 2,5 milliárdos volt, azaz kevesebb, mint fele a tavalyinak.

Ráadásul tavaly a sörösök eredménye is pozitívba fordult, a 76 milliót súroló adózott nyereség a 2019-2020-as évek tizenkét havi profitjait is jócskán felülmúlta.

Ám ezt a tulajdonosok – a Matolcsy-unokatestvérek által birtokolt kecskeméti MAVA Befektetési Kft. és a budapesti BanKonzult Commerce Kft. – nem tudják kivenni osztalékként, mivel a cégnek a tavalyi nyereség következtében csaknem 485 millió forintra nőtt saját tőkéje még így is elmarad az 552,6 milliót kóstáló jegyzett tőkéjétől. Ami azt jelenti, hogy a Pécsi Sörfőzdének továbbra is rendeznie kell a tőkehelyzetét ahhoz, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak.