Címlap Arc Turkálós cucc...

Turkálós cuccból csokornyakkendő? A bólyi Békési Dóra megcsinálta!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Békési Dóra és Noszkó Brigitta három évvel ezelőtt kezdett el hobbiból csokornyakkendőket varrni. A szabadidős tevékenységből végül egy vállalkozás lett, amit ohBoy néven ismernek a nyakkendők szerelmesei. Nem mellesleg a divat és elegancia mögött egy komoly küldetés is lobogott a lányok szeme előtt: a környezettudatosság. Ugyanis az egyedi csokornyakkendő újrahasznosított textil alapanyagokból készül! Jelenleg már csak Dóra csinálja az ohBoy-t, erről mesélt most nekünk.

Csupán ki akart szakadni a szürke hétköznapokból

Dóra a nagy cégek és multik világában dolgozik. De régóta vágyott arra, hogy a szürke és sokszor lelketlen környezetből egy kicsit kiszakadhasson.

Varrni kezdett!

Eleinte Gangel Benjámin, pécsi férfiszabónál tanult, ahol elsajátította a csokornyakkendők varrását. Ekkor szeretett bele az ünnepi férfi viseletbe. Végül az esti iskola padjában kötött ki, ahol főállása mellett kitanulta a női szabó szakmát.

Az első „csokinyaki”

Az első saját alkotások egyike

– Az első csokornyakkendőm azonnal gazdára talált, ahogy elkészültem vele. Viszont szerettem volna egyedibbet, színesebbet is alkotni, így kötöttem ki a egy turkálóban. Vettem pár ruhát, amiből csináltam egy női, szürke alapon lila pöttyös csokornyakkendőt. Amikor bevittem megmutatni kinevettek, de szerintem jópofa volt – mondta nevetve Dóra.

A pécsi design héten debütáltak

Az ohBoy először a 2018-as DesignPécs kreatív rendezvényen mutatkozott be. Az első száz darabot egy hónap alatt varrták meg.

Fotó: Kupás Péter

A környezettudatosság nem marketing, hanem célkitűzés

Szabászati maradék anyagokból, turkálóból és más leselejtezett textilekből varrják a kiegészítőket.

Fontos számunkra, hogy környezettudatosak legyünk. A világon a második legszennyezőbb iparág a textilipar. Egyfajta célunk, küldetésünk, hogy felhívjuk erre a figyelmet.

mondta el Dóra

Dóra már egyedül csinálja az ohBoy-t, barátnője családalapítás okán felhagyott közös vállalkozásukkal. Jelenleg Németországban él férjével, így kint készülnek el az egyedi mintás, divatos kiegészítők. Majd postázza őket Magyarországra. Országszerte vannak megrendelései, de a kint élő magyarok is több alkalommal rendeltek már ohBoy-féle, férfi nyakviseletet. Férfiaknak, nőknek, gyerekeknek, sőt kisállatoknak is varr akár egyedi kérésre pici, mintás propellereket.

Miért éppen ohBoy?

A nevet magát Brigi találta ki. Az oh, boy az angol nyelvben a meglepődésre egy kifejezés, ez pedig remekül passzolt ahhoz a hatáshoz, amit a csokornyakkendőkkel el szeretnének érni.

Dóra és az ohBoy jövője

Békési Dóra jelenleg 34 éves, Bólyban született. Szociális munkásként is tevékenykedett, jelenleg pedig az egyik német multinacionális vállalatnál dolgozik. Mindenképpen szeretnének hazaköltözni Pécsre. Férje támogatja vállalkozásában, és ahol tud besegít neki. Általában ez a közösségi médiás és marketing feladatokban merül ki.

Fotó: Kupás Péter

Idővel Dóra szeretné, ha vállalkozása elérné azt a szintet, hogy főállásban varrhassa kedvenc férfi kiegészítőit.