Címlap Baranya Újrakezdődtek...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újrakezdődtek a terepi kutatások I. Szulejmán szultán szigetvári (turbéki) mauzóleuma körül a Pécsi Tudományegyetem és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány együttműködésében.

A Dr. Pap Norbert által vezetett pécsi kutatócsoport a török TIKA állami ügynökség támogatásával még 2013-ban kezdte meg azt a tudományos programot, amelynek keretében 2015-re sikerült feltárni az 1566-ban, Szigetvár ostroma idején elhunyt oszmán uralkodónak a szőlőhegyen épített mauzóleumát. A terepi vizsgálatok 2019-ig tartottak, amelyek során sikerült feltárni a mauzóleum körül álló komplexum további tagjait, azonosítani és részben feltárni a mellette álló dzsámit, a derviskolostort, a zarándokokat szolgáló vendégházat, illetve az őrség szállásául szolgáló barakk és a palánkerőd egyes részeit is. Az erődtől délre azonosították Turbék város civilek által lakott mahalléinek helyét is.

Jelenleg a lelőhely eddig fel nem tárt részeinek módszeres átvizsgálása zajlik abból a célból, hogy a későbbiekben régészeti park és muzeális létesítmény jöjjön létre a türbekomplexum környezetében.

(Illusztráció: Sóki Tamás/MTI)