Címlap Baranya „Elkölt...

„Elköltözött” Pogányból a mentőhelikopter, mostantól Szekszárdról lát el szolgálatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
December 18-án, vasárnap 15 óra 49 perckor a légimentők EC135-ös helikoptere átrepült az új szekszárdi bázisra, ahol december 19-től folytatják munkájukat - írta a Pécs-Pogány Repülőtér a közösségi oldalán

30 évig látták el Pécsről a szolgálatot

Mostantól Szekszárdról száll majd fel és repül át Baranyába, ha kell.

Az ok: szakértők szerint így az ellátási területe jóval nagyobb és nem lóg át Horvátországba

Fontos! Pécsett továbbra is megmarad a mentőhelikopteres betegellátás, csak pár perccel később érhet majd a helyszínre. A Pécs Aktuál által megkérdezett független pilóta szerint körülbelül 10-15 perc repülési idő kell neki mondjuk Orfűre vagy a mecseki szerpentinekhez, ha Szekszárdról száll fel. Eddig ez az idő 7-8 perc volt.

A 24 órás szolgálatot teljesítő mentőhelikopteren a pilóta mellett egy orvos és egy ápoló dolgozik

Évek óta tervben van a költözés

A mentőhelikopterek esetében az ellátási területet nem kilométerben, hanem repülési időben határozzák meg. Ennek alapján 25 percen belül – a riasztást követően – a helyszínre kell érniük. Ez körülbelül 140-150 kilométer távolságot jelent.

Mi is forgattunk még a személyzettel, KÖSZÖNJÜK EMBERSÉGES MUNKÁJUKAT!

Sokan kifogásolták a költöztetést

Bár szakmailag megindokolták a döntést, sokan kifogásolták az átköltöztetést többek közt azért, mert a régió legnagyobb kórháza, ahová a betegeket szállítják majd, Pécsett található. A döntést egyébként 2014-ben jelentették be azzal az indokkal, hogy Szekszárdról nagyobb az elérhető terület és mintegy 170 ezerrel több embert tudnak kiszolgálni.

Megköszönték a három évtizedes szolgálatot

„Köszönjük, hogy közel 3 évtizeden keresztül a Pécs-pogányi Repülőtér adhatott otthont a régió légimentés központjának! A sárga helikopterekkel ritkábban, de szerencsére továbbra is találkozni fogunk, amikor betegátadásra vagy kerozintankolásra érkeznek majd hozzánk” – zárta szavait a Pécs-Pogány Repülőtér.

Így repült el a mentőhelikopter: