Címlap Baranya Vonalkódos a ...

Vonalkódos a fenyő? Mondjuk, mit jelent!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint két hónapja kivágták azokat a fenyőfákat, amit az árusoknál szerezhetünk be. Többségük dán, német és osztrák ültetvényekről származik, legalábbis a fán lévő vonalkód erről árulkodik. Friss fenyőt érdemes a környékbeli ültetvényekről beszerezni.

Minden karácsonyfa Zalából érkezik – legalábbis, ha rákérdezünk, minden árus ezt állítja, azt pedig tagadják, hogy külföldi lenne a fa.  Körbenéztünk a pécsi árusoknál, így derült ki, hogy általában csak az olcsóbb luc fenyő származik Magyarországról, az ezüst és a nordmann fenyő szinte kizárólag nyugati ültetvényekről jön. 

Vonalkódos fa

Ez a fa Ausztriából érkezett

A külföldi karácsonyfák szalagjain vonalkód van, az azonosításhoz csak egy vonalkód olvasó alkalmazást kell telepíteni a telefonunkra, amellyel egy gombnyomással kideríthető, hogy honnan származik a fenyő. Az alkalmazással azonosítható az ország – Ausztria (AT), Németország (DE), Dánia (DK) – a fa magassága, és az is, hogy első, másod vagy harmad osztályú valamint a nagykereskedelmi ár is.

6-7 ezer forint a méretes növény

Egy általunk leellenőrzött 250 cm-es dán nordmann fenyő ára 6000 forintnyi euróba kerül, ezt több mint a duplájáért 15 ezer forintért tudtuk volna megvenni a vásárcsarnoknál, a fa 1700 kilométert utazott Pécsig. Egy ekkora karácsonyfához baranyai termelőnél 6-7 ezer forintért tudunk hozzájutni.

A külföldiek hűtőházból érkeznek Magyarországra

A külföldi fákat már szeptember végén kezdik kivágni, hűtőházakban tárolják november végéig, amikor hűtőkamionokban szállítják egyebek mellett Magyarországra, így többségük már szenteste elkezd hullani.

Pécs környékén is sok helyen kapni fát

Nagy a választék

Ha nem szeretnénk ilyen karácsonyfát, akkor érdemes a környékbeli falvak ültetvényein körülnézni, ahol akár december 24-is kiválaszthatjuk, hogy melyik fenyőt szeretnénk kivágatni. Szemely, Lothárd, Birján, Egerág, Pogány, Romonya, Szalánta – ezekben a falvakban több fenyőültetvény van, ahol az árusokhoz képest féláron juthatunk karácsonyfához.