Címlap Bulvár Megvalósított...

Megvalósította álmát: Anastasia Garadnay Moszkvából költözött Pécsre, hogy divatillusztrátor legyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A moszkvai születésű Anastasia Garadnay nem ismer lehetetlent. A 29 éves anyuka az elmúlt tíz évben négy országban is élt már, végül Pécsett valósította meg álmát. Itt dolgozik divatillusztrátorként.

Anastasia mindig is tudta, hogy a divattal szeretne foglalkozni. Kiskorában is a rajzolás volt a hobbija, azonban Moszkvában nem volt lehetősége ezt a szakmát kitanulni. Belsőépítészetet tanult, azon belül is a lakberendezést és a lakásdekorációt választotta.

De neki ez nem volt elég.

Kétóvodás korú gyermekével Montenegróba, majd Újvidékre költözött, míg 2017-ben Pécs lett az otthona.

Egy pécsi férfi miatt választotta Pécset

Többször és többen is próbáltak elcsábítani Budapestre, de maradtunk. Nagyon szép építészeti különlegességekkel rendelkezik a város, a Mecsek pedig a nyugalmat és a művészetet jelenti számomra – fogalmazott az illusztrátor.

Divatillusztrátor vagy divattervező?!

A kettő teljesen más, véletlenül sem szabad összetéveszteni őket! A divattervező magát a ruhát tervezi meg, míg a divatillusztrátor az elkészült ruhát rajzolja le – szögezte le Anastasia.

Ez egy nagyon régi szakma, egészen a fotográfia megjelenése előtti, hiszen az illusztráció segítségével örökítettek meg szinte minden fontos pillanatot, mint mondjuk a divatszakmában a

Fashion Weeken bemutatott legújabb kollekciókat.

Majd az újságokban is ezzel a módszerrel illusztráltak a márkás (Chanel, Christian Dior, Prada, Gucci) ruhákat. Egy ilyen hetet úgy kell elképzelni, hogy a négy divatfővárosban: New Yorkban, Párizsban, Milánóban és Londonban minden kollekció bemutatásánál

50-60 ruhát kell lerajzolni, egy ruhát 3-5 perc alatt.

Ha erre nincs idő, Anastasia a telefonjával lefényképezi a kifutón bemutatott ruhákat, majd később digitálisan lerajzolja.

– Annak ellenére, hogy a 21. század és vele együtt a technológia már ennyire fejlett, ez a szakma nem veszített az értékéből, vagy az érdeklődési köréből. Manapság azért is népszerű, mert annak ellenére, hogy vannak már fényképek, ez akkor is a művészet egyik ága, és mindig is az fog maradni – mesélte Anastasia, aki a budapesti a Fashion Weeken olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Lakatos Márk, Cinthya Dictator. De ezenkívül Lady Gagát, Cardi B-t és Kaia Gerbert is lerajzolta már. Magáncélú megrendeléseket legtöbbször bloggerektől vagy vállalkozóktól kap, akik saját felületükre kérnek illusztrációt magukról, épületekről, ruhákról.

Anastasia munka közben