Ulrik

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hazatérőkkel együtt érkezett a koronavírus Magyarországra pécsi virológusok szerint

/

Elkészült az első magyar genomikai járványelemzés - jelentették percekkel ezelőtt a pécsi kutatók. Meglepő eredményre jutottak.

Hirdetés

A kutatók megvizsgálták, hogy a járvány első hónapjának végén, közvetlenül a korlátozó intézkedések bevezetésekor mi zajlott az országban. Honnan származtak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön? Öt hazai kutatóműhely tudósainak hála most választ is kaphattak.

Ami tisztán látszik, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek. Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett

– közölték, de hozzátették, hogy “ez nem jelenti, hogy előtte nem történt már meg, ám a mi általunk vizsgált időperiódusban ezen forgatókönyv mentén zajlott. Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethető vissza”.

A pécsi kutatók szerint “szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése”.

Ez jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont

– magyarázták.

Rendkívül fontos a járvány mostani szakaszában a lakosság minden eddiginél komolyabb fegyelme és az egészségügyi hatóságok gyors reagálása a betegek gyors és hatékony elkülönítésére

– tették hozzá.

Senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni – figyelmeztetnek.

Hirdetés

Előző sztori

Péterffy Attila: Mindig emlékezni fogunk rád Laci!

Következő sztori

Ide kell mennie, ha behívták szűrővizsgálatra Baranyában!

Legutóbbiak innen: Egészség