Orbán: Május végére kint leszünk a vízből!

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az óvatosság és a fokozatosság miatt mennek először, április 19-én csak az óvodások és az általános iskolák alsós diákjai vissza az iskolába – ismételte meg szerdai bejelentését Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyolcmillió beoltható felnőtt magyarból 3 millió 145 ezer embert már beoltottak, és hamarosan további 742 ezerember megkapja a vakcinát.

Közel vagyunk, hogy a beoltható emberek felét beoltsák, és akkor többen lesznek védettek, mint akik nem azok – hangsúlyozta a kormányfő.

A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában. Szólt arról is, hogy az óvatosság és a fokozatosság miatt változott az iskolák kinyitása. Kijelentette, hogy több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt.

Erre nagy szükség van

A miniszterelnök szerint a konzultáción is az az eredmény született, hogy az iskolákat kell először nyitni.

Természetes ösztön, hogy a szülők legjobban a gyerekeket védik

– tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy a bölcsődei és kórházi statisztikák igazolják vissza, hogy helyes lépés a jövő hét eleji nyitás. Cáfolta, hogy több száz gyerek lenne kórházban, lélegeztetőgépen is csak két fő van. Az alsó négy osztályban nincs variálás, a szülők pedig az iskolaigazgatóhoz fordulhatnak, ott kérhetik, hogy igazolja a hiányzást, hogyha nem akarják vinni a gyereket az intézménybe –tájékoztatott Orbán Viktor. Nagy szükség van a pedagógusok munkájára, hogy folytatni tudjuk az újraindítást – húzta alá a kormányfő.

Döntő lesz a következő hat hét

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a beoltottak száma a legfrissebb adatok szerint 3 millió 145 ezer 592 fő, a második oltást is megkapták már több mint 1 millió 300 ezren. 241 személy meghalt, de tízezer alá csökkent a kórházban lévők száma.

Sokan, köztük külföldi politikusok is Magyarország járványkezelését bírálják, amire a miniszterelnök úgy reagált, Európában Málta után a legtöbb átoltott ember nálunk van. Mint mondta, a következő hat hét döntő lesz, hiszen meg tudjuk duplázni a beoltottak számát. György István garantálja ezt a nyugodt, szabályozott oltáspolitikát – tette hozzá. Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, a Janssen-vakcina, és azt is elrendeltük, hogy a keleti vakcinákhoz hasonló hatósági vizsgálatokat kell elvégezni ezzel a vakcinával kapcsolatban. Orbán Viktor elmondta, a Janssen-vakcinával kapcsolatos hírek riasztóak, azért van erre szükség.

A kieső vakcinákat pótoljuk, a következő hat hétre tervezett oltásmennyiséget be tudjuk adni. Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből

– jelentette ki a kormányfő.

Mindenkinek meg kell kapni az oltást

Nem tudjuk, hogy miért lenne jó, de tudjuk, hogy miért lenne rossz, ha eltörölnék az oltási regisztrációt – fogalmazott Orbán Viktor az ellenzék felvetése kapcsán. Hozzátette: mivel az oltás önkéntes, muszáj összegyűjteni, hogy ki kéri, hogy beoltsák. Ez Magyarország második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelete – ismételte meg Orbán Viktor.

Nagyon komoly tesztet jelent az egész apparátus számára ez a mostani helyzet: a folyamat irányítói, a rakodók, a sofőrök, de a közigazgatási szakemberek is ugyanolyan fontosak, mint az ápolónők és orvosok. Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy szinte minden regisztráltat be tudtak oltani.

Akik számára halálos lehet a vírus, és kértek oltást, azok védve vannak

–szögezte le a miniszterelnök.

Kialakult egy olyan képzet, hogy emberek azt hiszik, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom 60-70 százalékát már beoltották, és neki már nem kell oltakozni. – Ez tévképzet, nem lehet megúszni! – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Egyéni felelősség, egyéni védelem van, senki nem tudja elkerülni, hogy megbetegedjen – tisztázta Orbán Viktor.

Bíznak a háziorvosokban

A kormányfő elmondta, a legnagyobb közbizalom általában az orvosok iránt van, ezért is döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra építik az oltási programot. Elmondta, ez számukra nagyon megterhelő és nagy felelősséggel jár, de az a tudás, hozzáértés, terepismeret, erkölcsi nagyság, amellyel rendelkeznek, megkerülhetetlenné teszi őket. Ha valami bizonytalanság van, valamit nem értünk, nem tudunk, bátran forduljunk a háziorvosunkhoz – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Több munkahely lesz a járvány után

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a teraszok kinyitása egy szimbolikus dolog lesz. 2021-22-ben 5000 milliárd forintot fordítunk a gazdaság újraindítására. Mindenki vissza tudja szerezni a munkahelyét, vagy újat tud kapni – tette hozzá.

Több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt. Most esélyt látok, hogy mindenki talpra tud állni

– mondta a kormányfő. Volt olyan kerület, az I. kerület, ami megduplázta a teraszok díját. Most eltöröltük a teraszdíjat – mondta a kormányfő. Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd azt az érintetteknek – zárta az interjút a kormányfő. 

Előző sztori

Gyász: elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet művésze

Következő sztori

Grillezés hétvégén? Így tudsz tavaszias időt csinálni!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1