Címlap Egészség A pécsi tudós...

A pécsi tudós szerint látszólag igazi járvánnyá kezd fejlődni a majomhimlő

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő. Azért látszólag, mert a terjedési láncolat elemei továbbra is csak részben kerültek feltárásra így nehéz bármit is pontosan megítélni. A legtöbb virológus (én is) közben egyre feszültebb figyelemmel kísérik az eseményeket, az esetszámok növekedése sosem jó – írta csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor.

A pécsi virológus szerint a feltáratlan kapcsolatok az ismert megbetegedések között további eseteket jelentenek. „Minél több ismert eset van, annál több ismeretlenre számítunk, amíg ezek kapcsolódása nem feltárt. Jelenleg a vírusfertőzés 227 megerősített és több mint 300 megerősített + gyanított esetettel rendelkezik 19 országban.”

Kemenesi Gábor hangsúlyozta: a vírus alapvető tulajdonságainak megváltozására nem számítanak,

ám meg kell jegyezni, hogy minél több emberről emberre történő terjedési lehetőséget kap a vírus, annál nagyobb ablak nyílik az emberi terjedéshez történő adaptációra vagy ami még rosszabb, az európai állatvilágra történő átugrásra.”

Ugyanakkor szerinte a himlővírus esetében teljesen más mechanizmusok játszanak ezekben szerepet, mint a koronavírusok esetében, ám minél nagyobbat szalad a vírus, annál nagyobb az esély a nem kívánatos meglepetésekre.

Kemenesi arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy ne keressük mindenáron a majomhimlő tüneteit magunkon és ne rettegjünk a buszon.

Egyelőre a terjedés több szuperterjesztési eseménye is melegrendezvényekhez volt köthető, és nem a koronavírushoz hasonló véletlenszerű/széleskörű közösségi terjedésről van szó

– fogalmazott.