A pécsi virológus szerint ősszel érkezik a negyedik hullám!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kemensei Gábor pécsi víruskutató szerint sok szempontból veszélyes szakaszához érkezett a járvány - derül ki a szakember írásából, amit a portfolio.hu közölt.

A tudós most főként abban látja a veszélyt, hogy

a vakcinák és a járvány várható nyári visszaszorulása adta, gyakran hamis biztonságérzet fenntarthatja a járvány terjedési láncait,

így ősszel még egy negyedik hullám is elérheti az országot. Erre további esélyt ad, hogy bár a világ egyes országaiban, így Magyarországon is viszonylag jól állunk vakcinációval, de a nyájimunitáshoz ez kevés, pláne egy amúgy globálisan terjedő járványban.

Vagyis Kemenesi szerint még azokban az országokban is, mint például Magyarországon, ahol jól állunk átoltottságban, a nyáron is fenn kell tartani bizonyos óvintézkedéseket.

Ő leginkább a távolságtartást emeli ki, de ilyen a maszkviselés is, hiszen fontos a fertőzési láncok megszakítása. Emellett fel kell készülni egy esetleges – és szerinte biztosan bekövetkező – negyedik hullámra is. A felkészülésben leginkább azoknak az országoknak a tapasztalataira kell hagyatkoznunk, amelyek eddig is sikerrel fékezték meg és tartották vissza a járványt. Ő nem részletezi, de ilyen például Új-Zéland és Ausztrália, ahol gyakorlatilag védőoltás nélkül, kizárólag gyorsan és célzottan elrendelt, de nagyon szigorú korlátozásokkal, kiterjedt kontaktkutatással, a fertőzöttek izolációjával és a fertőzési láncok megszakításával sikerült szinte teljesen megfékezni a járványt.

Kemenesi cikke végén mondandója lényegét két mondatba sűrítette.

“Azok az ágazatok, amelyek bajba kerültek, mielőbbi, óvatos és jól átgondolt nyitásra szorulnak, a gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, többezer fős tömegrendezvényeket mindenképp hanyagolnám”

– írta, hozzátéve, hogy őszinte kommunikációval lehet óvatos optimizmust közvetíteni, hiszen a vakcinák “láthatóan működnek, de körültekintéssel kell viselkednünk, hogy a taktikai előnyt meg is őrizzük”.

A teljes cikk ITT olvasható.

Előző sztori

Csütörtökön a délnyugati területeket leszámítva erősen felhős lesz az ég

Következő sztori

Rossz trend: egyre több részeg sofőr okoz balesetet Baranyában

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1