Címlap Egészség Elképesztő fe...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyszabású egészségügyi fejlesztések érnek véget, illetve kezdődnek Pécsen – mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.

Kásler Miklós elmondta, hogy uniós és hazai forrásból több mint 7 milliárd forint értékben új fogászati klinika épül, fejlesztik a gyermekpszichiátriát, a gyermekek sürgősségi ellátását, az idegsebészeti klinikán pedig műtőfelújítás és eszközbeszerzés történt, s csaknem egymilliárd forintból műtőt újítottak fel és műszereket szereztek be a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján. A beruházásnak köszönhetően az agyi és gerincbetegek műtéti ellátása világszínvonalú lesz.

Mintegy 1,2 milliárd forint értékben fejlesztették a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszert, ennek köszönhetően az eddig 15 ágyas egység helyett önálló, 25 ágyas gyermekpszichiátriai részleget hoztak létre, amelyet márciusban adnak át. Korszerű műtőblokk épül a Gyermekgyógyászati Klinika József Attila utcai telephelyén mintegy 2,5 milliárd forintos uniós forrásból, ennek keretében három korszerű műtőt alakítanak ki, átalakul a gyermeksebészeti osztály, nagyobb és modernebb gyermekbarát kórtermek épülnek.

2,6 milliárd forint uniós forrásból új, korszerű és gazdaságosan fenntartható ötemeletes, 2750 négyzetméteres Fogászati Elméleti és Klinikai Tömb épült, továbbá mintegy 400 millió forintból korszerű eszközöket szereztek be.

A napokban letették a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkövét. A Pécsi Tudományegyetem szülészetére tervezett létesítmény a családbarát szülészet kialakításával együtt mintegy 2,8 milliárd forintból épülhet meg, várhatóan jövő év elejére,

A tájékoztatón részt vett Hoppál Péter (Fidesz), Baranya 2-es számú választókerületének a választásokon ismét induló országgyűlési képviselője és Kővári János, Baranya fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, a Fidesz-KDNP Baranya 1-es számú választókerületének országgyűlésiképviselő-jelöltje is. Hoppál szerint a Modern városok programban már korábban komoly fejlesztések valósultak magyar költségvetési forrásból. A mintegy 30 milliárd forint nagy részét egészségügyi, oktatási beruházásokra fordították, évtizedes mulasztásokat pótoltak. „Nem állunk meg, megyünk tovább” – fogalmazott Hoppál Péter.

Kővári János szintén méltatta a teljes pécsi klinikai infrastruktúra megújítását, mert szerinte egybeesik a jelenlegi kormány és a korábbi városvezetés szándéka: ez elmúlt évtized mintegy 200 milliárd forintos fejlesztésének fele az egészségügyre jutott.

Pécsett az egészségünk biztonságban van. (…) Remélem ez a kormány maradhat”, és a következő ciklusban is folytatódhatnak az egészségügyi fejlesztések. Továbbra is az élet, a család és a nemzet védelme lesz a középpontban

– tette hozzá.

(MTI, fotó: Soós Lajos)