Címlap Egészség Figyelmezteti...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője azt tanácsolta a majomhimlő terjedésének kitett férfiaknak, hogy „egyelőre” csökkentsék a szexuális partnereik számát, miután az ENSZ-ügynökség globális vészhelyzetnek nyilvánította a több országban egyre fokozódó járványkitöréseket.

Az Index cikke szerint Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója elmondta, hogy a májusban kitört járvány óta észlelt majomhimlős esetek 98 százaléka a homoszexuális, biszexuális és más, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében fordult elő.

A szakember felszólította a veszélyeztetetteket, hogy tegyenek lépéseket a védekezés érdekében.

Ez azt jelenti, hogy biztonságos döntéseket kell hozniuk maguk és mások számára, a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak számára. Ez magában foglalja, egyelőre, a szexuális partnerek számának csökkentését

– hangsúlyozta a WHO főigazgatója a Guardian szerint.

„A fertőzötteknek el kell szigetelődniük és kerülniük kell a szoros fizikai érintkezéssel járó összejöveteleket, míg az embereknek meg kell szerezniük az új szexuális partnerek elérhetőségét arra az esetre, ha később nyomon kell követniük a betegséget” – tette hozzá a WHO vezetője.

Egy ruhadarab is fertőzhet

A WHO tisztviselői hangsúlyozták, hogy a majomhimlő bárkit megfertőzhet, aki szoros kapcsolatba kerül egy beteggel vagy annak fertőzött ruházatával vagy ágyneműjével. Az egészségügyi ügynökség figyelmeztetett, hogy a betegség súlyosabb lehet a veszélyeztetett csoportokban, például a gyermekek vagy a terhes nők körében.

Több mint 75 országból több mint 19 000 megbetegedést jelentettek; haláleseteket csak Afrikából jelentettek.

(Fotó: 123rf.com)