Címlap Egészség Kell tartani ...

Kell tartani a maszkos kínai diákoktól Pécsen?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Majdnem 71 ezerre nőtt a kínai koronavírussal fertőzöttek száma február közepére, Pécsen pedig mostanában kezdődött a tavaszi szemeszter. Vajon a Kínából visszaérkező hallgatók veszélyt jelenthetnek a városlakókra? Ennek jártunk utána.

Hetek óta slágertéma a koronavírus, Pécs pedig érintett a témában, mert jó néhány kínai hallgató tért vissza az egyetemre a szünetről. Egészen pontosan 371 kínai hallgató tanul a Pécsi Tudományegyetemen, akikkel egytől-egyig felvette a kapcsolatot az intézmény már a megérkezésük előtt.

A PTE szerint a kínai hallgatók többsége biztosan nem lehet koronavírussal fertőzött, mert vagy eleve Magyarországon maradtak a vizsgaidőszakban (vagyis több ezer kilométerre voltak a fertőző vírustól), vagy ha el is utaztak, nem hagyták el Európát.

Azok a hallgatók, akik hazautaztak Kínába a szünetben, visszaérkezésükkor átestek a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított kérdőíves kiértékelésen.

A pécsi egyetemen járványmegelőző intézkedéseket is bevezettek, és kézfertőtlenítőket is kihelyeztek a frekventált egyetemi helyszínekre a WHO ajánlásainak megfelelően.

Mostanáig sem érintett betegről, sem gyanús esetről nincs tudomása a PTE-nek Pécsen.

Operatív stábot állítottak fel

A PTE felállított egy operatív szakmai stábot is. Ezt az egyetem általános rektorhelyettese és a Klinikai Központ elnöke irányítja. Az a cél, hogy „az aktuális helyzetnek megfelelő lépéseket gyorsan és hatékonyan meg tudják tenni az egyetemi polgárok biztonságának szavatolása érdekében”.

Ha nincs baj, miért járkálnak szájmaszkos kínai diákok Pécsen?

Dr. Jakab Ferenc, a PTE nemzetközi hírű virológus professzora erre a kérdésünkre úgy reagált, hogy az ázsiaiak a vírus megjelenésétől teljesen függetlenül is előszeretettel hordanak orvosi szájmaszkot (ami egyébként nem sokat ér a koronavírussal szemben). Kínában ugyanis brutálisan magas a por- és légszennyezettség, emiatt hordják rendszeresen és szokták meg a maszkot ezek a fiatalok.

Szinte biztos a világjárvány?

Nagy kérdés, hogy mire lehet számítani világszinten; hova eszkalálódik a fertőzés? A szakemberek azonban egyelőre nem szívesen találgatnak. Az biztos, hogy a legoptimistább verzió már megbukott. Eszerint ugyanis Kínában kellett volna tartani a fertőzést, a vírus azonban már Európában is megjelent.

– Vízválasztó kérdés, hogy miként tudják az országból kihurcolt, úgynevezett másodlagos fertőzési láncot megállítani. Hiszen minél gyorsabb a diagnózis, és minél hatékonyabb a beteg izolálása, annál nagyobb az esélyünk a vírus kordában tartására – teszi hozzá a virológus.