Készülhetünk? 9 hónap múlva újabb oltásra lehet szükség!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A rendkívüli jogrend fenntartása mindaddig indokolt, ameddig szükségesek olyan korlátozások, amelyekre csak a veszélyhelyzet ad lehetőséget – mondta Gulyás Gergely az Inforádió Aréna című műsorában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezek közé sorolta a gyülekezési jog korlátozását és a védettségi igazolvány alkalmazását. Példaként hozta fel, hogy a közokirat-hamisítás törvényi tényállását gyorsan tudták bővíteni egy minősített esettel, ez rendes törvényalkotási eljárásban tovább tartott volna.

Újabb enyhítések ötmillió beoltottnál

A kormány továbbra is a beoltottak száma alapján dönt az intézkedésekről – szögezte le a miniszter. Gulyás Gergely szerint a következő enyhítés ötmillió beoltottnál következhet, de akkor még nem szüntetik meg a rendkívüli jogrendet. Közölte:

Egy-két hét múlva elérünk oda, hogy mindenkit beoltunk, aki szeretné. Innentől mindenkinek a maga felelőssége, hogy milyen kockázatot vállal.

Kezdődik a hazánkban élő külföldiek oltása is

Elkezdődik a hazánkban élő külföldiek oltása is, kedden indul a regisztrációjuk, ezt követően ugyanabban a rendszerben kaphatnak oltást. A társadalmi immunitást kell elérni, és mindenki tagja a társadalomnak, aki itt él Magyarországon – fogalmazott a miniszter.

A munkáltató követelheti-e az alkalmazottak oltását?

A védettségi igazolványhoz egyelőre csak jogok járnak, de a felvetésre, hogy például a munkáltatók megkövetelhetik-e az alkalmazottak oltását, azt felelte, „mivel az oltás nem kötelező, ezért érdekes munkajogi vita lenne. Nem hiszem, hogy az államnak ezt szabályozni kellene, de bizonyos ágazatokban, ha a munkáltató így tudja biztosítani a biztonságos munkavégzési körülményeket, akkor ez lehet jogos munkáltatói döntés is. Majd a bíróság eldönti, de ezt a kormány még az egészségügyben sem követelte meg.”

Kilenc hónap után jön a következő oltás?

A következő hetekben megtárgyalja a hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiát a kormány – közölte Gulyás Gergely. Figyelik, meddig védenek a vakcinák, az elsőként beoltott egészségügyieknél legkésőbb szeptemberben vélhetően lejár a védettség, ezért van szükség a stratégiára.

Sok a bizonytalanság, hogy meddig tart a védettség, és visszatér-e a vírus, de a legrosszabbra kell felkészülni. A legrosszabb pedig az, ha kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani, tehát erre kell felkészülni

– mondta a miniszter. Emellett célnak nevezte, hogy a jövőben az ország képes legyen ellátni magát vakcinával, később pedig gyógyszerrel is.

Előző sztori

Azt hitte, mindjárt VÉGE a járványnak? Akkor mutatjuk a következő problémát!

Következő sztori

Szerencsére nagyon lecsökkent az új betegek száma Baranya megyében

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1