KIDERÜLT: adattorlódás miatt volt nagyon magas a halálozási arány!

/

Magyarország az egyik legfeszesebb tempót diktálja Európában – fogalmazott György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az AstraZeneca-vakcina állítólagos vérrögképző hatásáról szóló hírekre reagálva Müller Cecília elmondta: továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos állásfoglalására várnak, a hazai szakemberek ez alapján fognak határozni a brit-svéd oltóanyag további alkalmazásáról.

Nyár elejére kilábalhatunk a járványból

Magyarország átlépte a 2,5 milliót: 2 536 761 fő kapta meg az első védőoltást. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik magyar ember már megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Több mint egymillió magyar pedig megkapta már a második vakcinadózist is – mondta György István.

Minden egyes beoltottal újabb lépést tesz az ország a járványból való kilábalásra, a fentiek alapján pedig erre jó esély van a nyár elejére

– mondta.

Mivel a múlt héten beoltottak egy részének a második oltása az érettségik időszakára esne, utóbbi zavartalan lefolyása miatt már ezen a hétvégén értesítést kapnak sms-ben a második oltás mielőbbi felvételére – tette hozzá György István. Az oltások ezúttal is a Pfizer vakcinájával fognak megtörténni, kórházi vagy magánorvosi oltópontokon. Akik most nem tudnak megjelenni a soron kívüli oltáson, később is kapnak majd lehetőséget erre.

Így néz ki a heti oltási terv

Eddig 3,9 millióan regisztráltak, de 1,6 millió magyar ember még mindig vár az oltásra. Ennyi vakcina továbbra sem áll rendelkezésre, ezért az oltások ütemét a rendelkezésre álló oltóanyagok határozzák meg. Jelenleg a múlt héten érkezett 250 ezer adag Szputnyik-vakcinával, illetve a mai napon érkezett 246 870 adag Pfizer/BioNTech-vakcinával tudnak oltani. Ebből 114 ezret a második körös oltásokra szánnak, 114 ezer adagot pedig a pedagógusok rendkívüli oltására különítettek el – ismertette.

Szigorú szabályok vásárláskor

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ORFK szóvivője elmondta: a belügyminiszter szerdán életbe lépett rendelete értelmében a kijárási tilalom Magyarországon este 10 órára módosul.

AZOK A BOLTTULAJDONOSOK, AKIK VÁLLALJÁK, HOGY REGGEL 5 ÓRA ÉS 21:30 KÖZÖTT TARTANAK NYITVA, ISMÉT KINYITHATNAK.

Az üzletekben 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat, és erről a tulajdonos köteles a bolt bejáratánál tájékoztatni a vásárlókat. Köteles a szükséges szabályokat betartani, így például rendszeresen fertőtleníteni kell, és a távolságtartási szabályokat is be kell tartatni.

AZ ÚJ SZABÁLYOK NEM VONATKOZNAK A SZÁLLODÁKRA ÉS A VENDÉGLÁTÓIPARI EGYSÉGEKRE (ÉTTERMEK, BÁROK), UTÓBBIAKBAN KIZÁRÓLAG AZ ÉTELEK VAGY ITALOK ELHOZATALÁNAK IDEJÉRE SZABAD TARTÓZKODNI.

Ennyien szegték meg a szabályokat

A rendőr ezredes tájékoztatásából kiderült: a rendőrök az elmúlt napon 466 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt, közterületen pedig 463 esetben, valamint 195 személy kapott helyszíni bírságot. Több mint 120 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek. A bent tartózkodási tilalom megszegése miatt is több mint száz intézkedés történt, de nem kellett vendéglátóipari egységet bezáratni az elmúlt 24 órában. 499-en szegték meg a kijárási tilalmat. A január 30-án hatályba lépett szigorított szabályok miatt eddig összesen 29 üzletet kellett bezárniuk a hatóságoknak – mondta.

Viszonylag alacsonyabb az új fertőzöttek száma

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy az új fertőzöttek száma az előző heti adatokhoz képest viszonylag alacsonyabb.

Jelenleg 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen. Akik kórházba kerülnek, azok egy vagy több krónikus betegségben szenvednek. Közöttük sok a fiatal beteg. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy már több mint 2,5 millió ember megkapta az első védőoltását – hangsúlyozta Müller Cecília.

Mindnyájan kitettek vagyunk (a fertőzésnek), senki nem tudhatja magáról biztosan, hogy milyen formában fog lefolyni nála a betegség, ha egyszer elkapja

– mondta a tiszti főorvos.

Megjegyezte, hogy a szerdán hazánkba érkezett 246 870 adag Pfizer/BioNTech-vakcinát rögtön az orvosokhoz, az oltópontokra viszik.

Az AstraZeneca-vakcina állítólagos vérrögképző hatásáról szóló hírekre reagálva Müller Cecília elmondta: továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos állásfoglalására várnak, a hazai szakemberek ez alapján fognak határozni a brit–svéd oltóanyag további alkalmazásáról.

Adattorlódás miatt volt magas a halálozási szám

Adattorlódás következtében alakult ki a mai 311-es áldozati szám – mondta Müller Cecília. Nem mindegyik egészségügyi szolgáltató jelzett a húsvéti hétvégén. Ezek persze nem adatok, hanem áldozatok, akiket a családjuk gyászol – tette hozzá. Mindent tegyünk meg a fertőződések elkerülése végett.

Hirdetés
Előző sztori

Mérgezett és szögekkel átszúrt virslivel akarta elpusztítani szomszédja kutyáját egy gaz pécsi férfi

Következő sztori

Hoppá! Egy pécsi lány, aki fiúkat megszégyenítő módon száguldozik a lejtőkön

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1