Hoppá! Egy pécsi lány, aki fiúkat megszégyenítő módon száguldozik a lejtőkön

/

Igaz, nem a Mecsekben. Verbőci Zsófi ha teheti, külföldre jár edzeni. A pécsi lány 22 évesen kezdett downhillezni. A hegyi kerékpározás ezen ága rendkívül intenzív és korántsem veszélytelen. A sportágban kifejezetten ritka, hogy nők is ugratva száguldanak lefelé a hegyről. 

A mecseki lejtőkön, Szászváron és Orfűn kezdtem gyakorolni, viszont idehaza nincsenek nagyon legális pályák. Így ha fejlődni szeretnénk, kénytelenek vagyunk külföldre járni.

– mondta Zsófi, aki 7 éve kezdett komolyabban kerékpározni.

Idehaza szinte illegális, külföldön teljes értékű sport

Ígéretes, hogy Hosszúhetényben épül egy enduropálya. Régen Eplényben lehetett tekerni, de ott már csak versenyeket rendeznek. Külföldön egyébként nemhogy elismert sportág, de több kilométer hosszú, felvonókkal és megállókkal kialakított downhill pályák üzemelnek. Ausztriában (Leogang és Semmering) és Szlovéniában (Maribor) több ilyen hely is van.

Zsófi motorozni akart, bringázás lett belőle

Zsófi atléta volt, teniszezett, lovagolt. Eleinte motokrosszozni szeretett volna, de végül máshogy döntött.

Az első bringa

– Az első biciklim szerelem volt első látásra. Miután megvettem, neki is vágtam a hegynek. Ekkor 22 éves voltam. Azóta lecseréltem egy fokkal újabbra, illetve van egy enduro bringám is, ami inkább tekergősebb, mint sem “veretős”.

Teker lefelé, mint a mérgezett egér

Zsófi elmondta, hogy ő is esett már nem egyszer, de ez a sportág velejárója. Eddig a nagyobb sérüléseket szerencsésen megúszta, persze ebben komoly felszerelése is segített.

Zsófi egyelőre még nem versenyez, de régóta tervezi, hogy indul a fiúk között.

– Számomra ez a sport elsősorban inkább csak kikapcsolódás, de azért megmérettetném magam egy-egy versenyen. Ezek viszont már komolyabb felkészülést igényelnének.

Féltik, de támogatják

– A családom persze félt a sérülések miatt, ők a videóimat meg sem nézik. De emellett persze teljes mértékben támogatnak. Sokak menőnek tartják, hogy lány létemre tekerek.

Akad olyan is, akik szerint lányoknak nincs helye ebben a sportban

Nem egy nőies sportág, de szerencsére egyre több lány kezdi el és remélem hamarosan legalább annyira közkedvelt lesz a downhill, mint külföldön – mondja.

Zsófi saját videója

Fotók: Csizmadia Bálint*

Hirdetés
Előző sztori

KIDERÜLT: adattorlódás miatt volt nagyon magas a halálozási arány!

Következő sztori

Nocsak: lehet kapcsolat a vérrögök és az AstraZeneca-vakcina között!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1