Közös orosz-német vakcina jöhet, már az uniós gyógyszerügynökséggel tárgyalnak az oroszok

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) előzetes tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Keersmaecker közölte azt is, hogy az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Közös vakcinagyártás Németországgal?

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szorosabb együttműködésről, illetve a koronavírus elleni vakcina közös előállításának kilátásairól egyeztetett kedden telefonon. A két ország egészségügyi minisztériumai, valamint szakértői további tárgyalásokat fognak folytatni erről. A hírről egyebek mellett a Politico is beszámolt.

Oroszország augusztus közepén engedélyezte az általa gyártott Szputnyik V oltóanyag használatát. Időközben pedig már egy másik vakcinát is jóváhagyott az orosz gyógyszerfelügyelet.

Az oltási kampány december elején indult Oroszországban, és már több mint másfél millió embert oltottak be az első orosz vakcinával.

Magyarország ebből a vakcinból is bevásárolna, de a legfrisebb hír szerint Kínával is megegyeztek már – erősítette meg Gulyás Gergely.

Előző sztori

Sztálinnal és a nácikkal rakta egy képre az ellenzéket Hoppál Péter

Következő sztori

Lenyúlta párja ékszereit a komlói férfi, az állomás mellett csípték fülön

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1